Selecteer een pagina

Een tijd geleden was er die kale craze op onze world wide web, en een cliché is dat het een permanente craze is in Noord-Californië (met de huidige heersende yoga cultuur). Voor ons Hollanders is boerenkool daarentegen een enorm normale groente, traditioneel bekend als stamppot groente. Welke Nederlander kent de oer-Hollandse boerenkool stamppot nou niet?

Wat wel interessant is aan deze kale craze is dat boerenkool ook gebruikt werd als salade. En dat is ook een enorm lekkere variatie om onze oer-Hollandse boerenkool te gebruiken! Probeer ook eens deze vegan Boerenkool Tempeh salade.

INGREDIËNTEN

– 3 handjes gesneden boerenkool

– 1 bospeen

– 1 middelgrote witte ui

– 250gr – 300 gr van de 600gr ovengroenten pompoenmix (AH) – of je bereid bijvoorbeeld een flespompoen en gebruikt ongeveer de helft

– ongeveer 90-100 gram tempeh

– oesterzwammen

– kastanje champignons (AH Buitenbeentjes)

– 1 rijpe avocado

– 10 stuks zwarte olijven

BENODIGDHEDEN

– velletje bakpapier

– oven met ovenplaat

– wokpan

– slakom

 

BEREIDING

Start met het voorverwarmen van de oven, op 180 graden. Pak een ovenplaat en bedek deze met een vel bakpapier. Gebruik of een halve flespompoen (maar doe deze dan al eerder dan de tempeh in de oven) of gebruik de pompoenmix van de AH en spreid de pompoen mix stukjes uit over één zijde van de ovenplaat. Zorg ervoor dat grote stukken van de pompoenmix alsnog wat kleiner gesneden / gebroken worden. Snijd de tempeh in blokjes, niet te klein, en verspreid deze over de andere zijde van de ovenplaat. Je hoeft geen (olijf)olie te gebruiken. Laat deze minstens 20 minuten in de oven staan, controleer regelmatig.

Bereid intussen de rest van de salade voor. Snijd allereerst de witte ui en fruit deze in een wokpan met een beetje olijfolie. Snijd vervolgens de kastanje champignons en scheur de oesterzwammen in kleinere stukjes en wok deze ook mee met de uitjes. Voeg eventueel een klein beetje zout toe.

Intussen kan je je slakom pakken en starten met de boerenkool. Snijd de bospeen en avocado in stukjes en voeg toe aan de salade, net zoals de olijven. Zodra de champignons / oesterzwam / ui mix en de pompoen / tempeh uit de oven beiden gaar zijn, mogen deze ook toegevoegd worden aan de salade.

Mix alles met een sla couvert.

En de salade is klaar!

ENJOY!

Love and Namasté,

Michelle