Dansstijlen

Jazz – Ballet – Modern

 

Ik ben: dansdocent, yogadocent, academisch docent, een natuurliefhebber en gek op fotograferen, schrijven & onze home jungle.
Het Rapenburg de Herengracht
Een schitterend gezicht
Een biertje op een bootterras
Het laatste avondlicht
Dat nog in alle glazen speelt
Een kauw die als een dief
Het koekje van mijn schotel steelt
Zo heb ik Leiden lief
– Wouter Ydema, Leidse stadsdichter
[eerste complet uit het gedicht ‘Zo heb ik Leiden lief’]

Dans in Leiden

Ik ben opgegroeid in Leiden en Leiderdorp en ben hier eigenlijk nooit weggegaan. En als ik dan even de hort op ben geweest, dan voelt terug in Leiden/Leiderdorp komen ècht als thuiskomen. 

Leiden voelt een beetje tussen stad en dorp voelt qua grootte. En Leiderdorp is zo fijn omdat het tussen ‘stad en land’ ligt: je loopt en fietst zo de polders in. Zowel Leiden als Leiderdorp zijn oude gemeentes. En vooral het historische centrum van Leiden is zo mooi gelegen rondom diverse kerken en gebouwen en nog elke keer zo betoverend om doorheen te wandelen.

En nu sinds een aantal jaren is dans ook steeds zichtbaarder aan het worden in Leiden, door de diverse mooie initiatieven van danscollega’s. Ook hier draag ik graag mijn steentje aan bij: als danser, dansenthousiasteling, fotograaf en vrijwilliger maar natuurlijk ook als dansdocent. Mijn passie voor dans is er altijd al geweest en ik doe niets liever dan deze passie door te geven.

 

DANSSTIJLEN

Iedere dansdocent heeft weer net even een andere stijl en heeft ook weer een net iets andere achtergrond. Hieronder zie je een overzicht van de dansstijlen die ik ooit al gedoceerd heb en/of die ik op dit moment doceer in omgeving Leiden en Den Haag. Sinds januari 2016 ben ik als docent actief. Ik verzorg zowel danslessen voor kinderen als voor volwassenen. Veel van mijn lessen geef ik in het Engels: zo zijn de lessen voor ook internationale dans-liefhebbers toegankelijk.

In het ♡ROOSTER is een overzicht van de lessen te vinden die ik op dit moment geef.

BALLET

Vanaf het moment dat ik begon met Ballet was ik verkocht. Ballet is nu voor mij niet meer uit mijn leven weg te denken en zal dan ook altijd de basis blijven. Als ik dans, is er niets anders meer dat belangrijk is. En Ballet heeft mij de tools gegeven mij te kunnen uiten door te bewegen. Muziek speelt daarbij een onlosmakelijke rol. Door te leren bewegen op muziek, leer je ook een verhaal te kunnen vertellen door bewegingen, gevoelens zonder woorden te uiten, misschien alleen voor jezelf, of misschien wel voor een publiek. 

Ballet staat bekend om zijn gracieuze en elegante bewegingen en dat het zowel een kunstvorm is als een sport. Dans maakt het menselijk lichaam het middel waarmee een verhaal, beeld of emotie gecommuniceerd wordt. Ballet is een technische dansvorm met karakteristieken zoals (…)

LEES MEER>>

CATS MUSICAL JAZZ

In de cursus CATS Musical Jazz namen we een kijkje in de betoverende en adembenemende wereld van de musical CATS. In deze danscursus doken we in de speelse, energieke en charmante wereld van de muziek en typische bewegingen die je in deze musical ziet en hadden we de focus op jazzy bewegingen, jazz techniek en het leren van een vrolijke choreografie. In mijn tienerjaren heb ik les gehad van Ellis van Evert, wie voor vele jaren de witte kat Victoria in CATS heeft gedanst en wie mij diep geïnspireerd heeft als dans docent. Tijdens onze free-style jazz (ballet) lessen hebben we dan ook veel van de typische dansstijl die je in CATS ziet meegekregen. Voor mij is dit dè jazz stijl van mijn jeugd: isolaties, armisolaties, technische combinaties, strakke lijnen, hoge kicks, diepe en gegronde chassées, grote sprongen en zoveel meer. Mijn (…)

LEES MEER>>

DANCEMIX UNLIMITED

Dansen is voor iedereen. Maar voor sommige mensen kan er een extra drempel zijn om te gaan dansen, zeker voor mensen met een beperking. Om die drempel weg te nemen, doceerde ik vanuit Tribes Dance & Yoga in februari 2018 de speciale cursus ‘Dancemix Unlimited’ in Den Haag. Dancemix Unlimited is een cursus die zich richt op mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. Vanuit diverse dansstijlen (zoals moderne dans, jazz en commercial pop) worden verschillende dansen aangeleerd.

Het doceren van deze cursus was een speciale ervaring: doceren met een (fantastische) tolk erbij die het ritme en instructies vertaalde, het enthousiasme, de overgave aan de bewegingen en/of muziek en die blije gezichten tijdens het dansen en op het podium zal ik niet snel vergeten.

LEES MEER>>

JAZZ BURLESQUE

Bij dansstijl Jazz Burlesque word je mee terug genomen naar de roaring ’20s en de Moulin Rouge. In deze cursus leer je basis Jazz danstechnieken en speelse danspasjes zoals shimmy, black bottom, de charleston en de cancan. De les begint altijd met warm-ups, gevolgd door oefeningen en eindigt met een vrolijke en/of verleidelijke choreografie. Voor mij is Jazz Burlesque een dansstijl waarbij technische jazz met speelsheid en een vleugje verleiding samenkomt en plezier en lekker dansen, maar ook uitgedaagd worden, voorop staat. Jazz Burlesque is vrolijk, maar kan ook dus heel verleidelijk of grappig zijn. Je werkt tijdens deze lessen niet alleen aan de danspasjes, maar ook aan expressie en jezelf vrij voelen in dans en op het podium. (…)

LEES MEER>>

MODERNE DANS

In Moderne dans komen vloeiende bewegingen samen met techniek, muzikaliteit en dynamiek. Denk hierbij aan swings, vloerwerk, waltzes, sprongen en draaien, eveneens als het spelen met verschillende bewegingskwaliteiten, compositie, partnerwerk en gewichtsverplaatsing. Voor mij betekent Moderne dans ook vooral lekker dansen, je eigen maar ook juist hele diverse bewegingskwaliteiten en persoonlijkheid in dans exploreren en laten zien.

In het voorjaar van 2019 doceerde ik eenmalig de cursus Modern Intermediate bij de dansschool Tribes in Leiden. In deze cursus co-creërde ik met de leerlingen de choreografie die de dansers vervolgens aan het einde van de cursus op het podium opvoerden. In de les werkten we aan de ontwikkeling en/of het gebruik van de juiste techniek en  (…)

LEES MEER>>

MODERN JAZZ

In Modern Jazz worden de vloeiende en expressieve bewegingen van Moderne dans gecombineerd met de krachtige en precieze bewegingen van Jazz dans en moedigt de ontwikkeling van techniek, kracht, coördinatie, flexibiliteit en muzikaliteit aan. Bij Modern kan je denken aan swings, vloerwerk, waltzes, sprongen en draaien, maar ook het spelen met verschillende bewegingskwaliteiten, compositie, partnerwerk en gewichtsverplaatsing. Voor mij betekent Moderne dans ook vooral lekker dansen, je eigen maar ook juist hele diverse bewegingskwaliteiten en persoonlijkheid in dans exploreren en laten zien. En denk bij Jazz aan strakke lijnen, hoge kicks, gegronde bewegingen, grote sprongen en technische combinaties. Voor mij is Jazz krachtig, direct en een leuke uitdaging maar ook heel leuk en goed te combineren met speelsheid. (…)

LEES MEER>>

MUSICAL JAZZ

Musical Jazz is voor mij een manier om een speelse en theatrale draai te geven aan dans. Het brengt theater en dans samen. Wel goed om te weten: ik combineer dit niet met zang. Daar liggen helaas mijn talenten niet, al zou dat wel nog extra leuk zijn als het wel zo zou zijn. Wel speelt de muziek een grote rol, zeker als we aan de slag gaan met de choreografie voor de voorstelling: de tekst van het gekozen nummer wordt op een theatrale manier gebruikt in de dans. Zo spreken we eigenlijk ook van Lyrical Jazz, maar dan specifiek gefocust op muziek uit musicals.

Jazz dans ontwikkelde zich in Broadway in de jaren ’50 tot de nieuwe vloeiende stijl zoals het nu gedoceerd wordt. Deze uitvoerende stijl van jazz verkreeg grotendeels populariteit door het werk van Bob Fosse, (…)

LEES MEER>>

SHOW JAZZ

Show Jazz heeft wat weg van Musical Jazz, maar focust zich niet per se op muziek uit Musicals. Wel is Show Jazz de typische stijl zoals je die in Broadway musicals zou kunnen tegenkomen. Deze dansstijl wordt gekenmerkt door technische Jazz componenten, gecombineerd met dramatische poses, grootste bewegingen en vol expressie. Met een kleine knipoog.

De stijl van Show Jazz is voor mij een manier om een speelse en theatrale draai te geven aan dans. Het brengt theater en dans samen. Het is vrolijk, het is een beetje eigenzinnig, het verleidt, het is vol drama, vol details, strakke en technische bewegingen en zo divers, maar toch zo herkenbaar.    

LEES MEER>>

WAAR BEN IK TE VINDEN?

Je zal mij wekelijks bij Tribes en Pointeworks vinden. Tribes zit in Leiden en Pointeworks in Wassenaar en Den Haag.

TRIBES LEIDEN

Tribes is een yoga- en dansstudio gericht op volwassenen, gevestigd in Leiden. Als je als volwassene wil dansen in Leiden èn daarnaast ook een groep gelijkgezinde dansliefhebbers zoekt, dan ben je hier aan het goede adres. Tribes draait behalve dans (en yoga) ook om community en vriendschap. Bij Tribes kan je zowel goed je eerste stappen zetten als je nog weinig ervaring hebt met dansen, als eveneens nog steeds uitdaging vinden als gevorderde amateur / semi-professionele danser.

Zelf volg ik ook nog danslessen bij Tribes, naast dat ik hier dans- en yogalessen doceer. Deze dans- en yogastudio heeft twee locaties: Doezastraat 2A, bijgebouw, en Haagweg 4F5! De locatie op de Doezastraat is de locatie voor alle drop-in lessen en de Haagweg is locatie voor danslessen. Ook werkt Tribes samen met de LAK cursussen van de Universiteit Leiden en worden ballet en jazz burlesque bijvoorbeeld daar aangeboden. Bekijk het dans en yoga aanbod voor alle leuke dans- en yogalessen die hier door een enthousiast team van docenten gegeven wordt!

POINTEWORKS WASSENAAR

Pointeworks is een balletschool die naast ballet ook een aantal andere technische dansstijlen aanbiedt, zoals Jazz en Modern. Pointeworks richt zich vooral op kinderen, maar heeft ook lessen voor volwassenen. 

Bij Pointeworks ben ik allereerst begonnen met het geven van danslessen, waarbij ik begon op Overbosch locatie in Den Haag met RAD Pre-ballet, Pre-Primary and Primary lessen, en later ook Grade 1 erbij ging doen, daarna deze lessen zowel op de Overbosch als Malakkastraat locatie verzorgde en daarbij ook Grade 2 en Modern Jazz gaf. In 2018/2019 had ik een kleine stop en nu ben ik weer terug van weggeweest en geef ik Jazz bij de hoofdlocatie in het culturele centrum de Warenar in Wassenaar.