BALLET

Vanaf het moment dat ik begon met Ballet was ik verkocht. Ballet is nu voor mij niet meer uit mijn leven weg te denken en zal dan ook altijd de basis blijven. Als ik dans, is er niets anders meer dat belangrijk is. En Ballet heeft mij de tools gegeven mij te kunnen uiten door te bewegen. Muziek speelt daarbij een onlosmakelijke rol. Door te leren bewegen op muziek, leer je ook een verhaal te kunnen vertellen door bewegingen, gevoelens zonder woorden te uiten, misschien alleen voor jezelf, of misschien wel voor een publiek. 

Ballet staat bekend om zijn gracieuze en elegante bewegingen en dat het zowel een kunstvorm is als een sport. Dans maakt het menselijk lichaam het middel waarmee een verhaal, beeld of emotie gecommuniceerd wordt. Ballet is een technische dansvorm met karakteristieken zoals de vijf arm- en voetposities, lineaire extensies, uitdraaien van de benen, flexibiliteit, kracht, zachtheid en fijnheid in bewegingen en spitzen.

Een balletles begint meestal aan de barre, gevolgd door oefeningen in het midden en de diagonaal. Een balletles bouwt op van klein naar groot, de ene oefening is een voorbereiding op de volgende oefening. De barre oefeningen zijn zowel bedoeld om het lichaam goed op te warmen als te werken aan ballet techniek. In het midden kan gewerkt worden aan vele verschillende aspecten van ballet techniek en lichaamsbeheersing, van een gecontroleerde adagio tot pirouettes (draaien) tot sprongen.

Ballet zorgt voor goede houding, lichaamsbeheersing, flexibiliteit, kracht en fysieke fitheid. Ook is het kunnen bewegen op muziek gewoon erg fijn en een beheersing van ballet techniek geeft dan ook een goede basis voor vele andere technische dansvormen zoals moderne dans of jazz. Ballet is een never-ending reis waarbij je je altijd kan blijven verbeteren. Zelf heb ik in mijn jeugd vooral de stijl Vaganova onderwezen gekregen, en heb ik later ook kennis gemaakt met de Engelse balletmethode van de Royal Academy of Dance (RAD). Bij de RAD staat een veilige beoefening van ballet voorop, wat voor mij de enige manier is om ballet op een duurzame manier te kunnen blijven beoefenen. 

MIJN KENNISMAKING MET DOCEREN

Van dansjaar 2016-2017 t/m 2018-2019 heb ik met veel plezier lesgegeven bij de balletschool Pointeworks in Den Haag. Dit zal dan ook altijd de plek zijn waar ik begonnen ben met lesgeven en waar de kleine ballerina’s mijn hart gestolen hebben. Op dit moment heeft het lesgeven van balletlessen bij deze balletschool ruimte moeten maken voor een nieuw balletavontuur: de CBTS (zie ABOUT). Wel ben ik nu na een kleine pauze sinds september 2020 weer terug bij Pointeworks, in de studio in Wassenaar, als docent Jazz Teens. 

OVER POINTEWORKS. Het leren van ballet bij de Pointeworks Balletschool is een reis die vaak al start bij 3 jaar oud, wanneer we de eerste balletpasjes in een context van verhalen en beelden introduceren om de verbeelding te stimuleren. We werken met kleine groepen. Ons doel is altijd om een ondersteunende en plezierige omgeving te bieden en in de tussentijd ook de bouwstenen te ontwikkelen van dans. Vanaf 5 jaar introduceren we de Pre-Primary Syllabus van de Royal Academy of Dance (RAD) en bereiden we de kinderen gradueel voor op hun eerste optionele Ballet examen (Grade 1-5) welke afgenomen kan worden vanaf een leeftijd van 7 jaar. Examens zijn niet verplicht, maar we sporen ouders aan om de vooruitgang van hun kinderen te laten erkennen door de RAD examencommissie. Het toewerken naar een examen geeft een duidelijk doel voor ogen en wordt uiteindelijk beloond met een certificaat.

Gedoceerd bij Pointeworks: Pre-Ballet, Pre-Primary, Primary, Grade 1 & Grade 2