MUSICAL JAZZ

Musical Jazz is voor mij een manier om een speelse en theatrale draai te geven aan dans. Het brengt theater en dans samen. Wel goed om te weten: ik combineer dit niet met zang. Daar liggen helaas mijn talenten niet, al zou dat wel nog extra leuk zijn als het wel zo zou zijn. Wel speelt de muziek een grote rol, zeker als we aan de slag gaan met de choreografie voor de voorstelling: de tekst van het gekozen nummer wordt op een theatrale manier gebruikt in de dans. Zo spreken we eigenlijk ook van Lyrical Jazz, maar dan specifiek gefocust op muziek uit musicals.

Jazz dans ontwikkelde zich in Broadway in de jaren ’50 tot de nieuwe vloeiende stijl zoals het nu gedoceerd wordt. Deze uitvoerende stijl van jazz verkreeg grotendeels populariteit door het werk van Bob Fosse, zoals de bekende Broadway shows Chicago, Cabaret en Sweet Charity. Deze dansstijl werd op de dag van vandaag nog gebruikt in grootschalige musicals zoals Fame, Wicked en Grease. In de Musical Jazz les zullen we technische jazz als basis gebruiken, en zullen we werken aan expressie, techniek en muzikaliteit. 

Van 2019-2020 doceerde ik drie semesters de cursus Musical Jazz bij de dansschool Tribes in Leiden. Naast Musical Jazz voor volwassenen heb ik ook via Tribes Musical Dance voor kinderen gedoceerd in 2019-2020 bij de ABF sportlocatie van de American School The Hague (ASH) in Wassenaar. Musical Dance bij de ASH kwam grotendeels overeen met Musical Jazz, maar had ook aandacht aan roaring ’20s moves zoals de Charleston en shimmy.

BEKIJK OOK…