GROENE PAPRIKA SOEP

Deze groene paprika soep is eigenlijk ontstaan doordat ik een grote zak vol met groene paprika’s van mijn schoonmoeder kreeg met de vraag of ik er nog wat van kon maken. De paprika’s zaten niet enorm stevig meer in hun vel, dus dat betekende dat ik ze allemaal snel moest opmaken. Het eerste wat in mij opkwam: groene paprikasoep. Natuurlijk moesten hier nog wat andere groenten bij. En voornamelijk andere groene groenten, zodat de soep nog een mooie groene kleur zou houden.

Ik heb een moment ook nog getwijfeld een blikje kokosmelk erbij te gooien om er een romige groene paprikasoep van te maken. Maar ik ben blij hoe die er nu uitgekomen is. Ik sluit daarentegen geen romige variant in de toekomst uit.

De soep is zonder bouillon gemaakt. Ik maak het al een tijd een sport zoveel mogelijk helemaal zelf te bereiden, zelf controle te hebben over de hoeveelheid zout, geen E-nummers en te experimenteren met kruiden en specerijen. Dat lukt vanzelf beter en beter. Zo heb ik laatst ook een heerlijke pittige pompoensoep gemaakt zonder bouillon. Wel eten we op het moment graag nog wel eens de 100% plantaardige kipstukjes (van Vivera), of op zijn tijd ander plant-based ‘vlees’. Over de kipstukjes van Vivera meer in de receptenblog van VEGAN KIPSTUKCJES BURGER.

Deze soep zit boordeval groene groenten, vult enorm en is heerlijk! Een heerlijk bijgerecht – of bij een kom of twee een heerlijk makkelijk hoofdgerecht!

Voor een grote soeppan

INGREDIËNTEN

– 8 groene paprika’s
– 1 courgette
– 1 broccoli (inclusief stam)
– 1 knolselderij
– 3 bosuitjes
– 2 rode uien
– 1 teentje knoflook
+ 2 liter water
– 3 grote handen verse bladspinazie
– 1 gele paprika
– kruiden en specerijen: zwarte peper, 1tl himalaya zout, komijn, kerriepoeder en uienpoeder
– 4 blaadjes laurier
– extra vulling na pureren: udon noedels, 200 gram champignons, stukjes broccoli stam en 1 halve prei
– olie (arachide- of olijfolie)

BEREIDING

Start met het snijden van de twee rode uien en het teentje knoflook en fruit beiden in de grote soeppan. Zet water op in de waterkoker (in mijn waterkoker moest de hoeveelheid in twee etappes – ik gok dat het ongeveer 2 liter bij elkaar was). Snijd vervolgens de knolselderij in stukken: snijd eerst de schil eraf met een stevig scherp mesje, daarna door de helft, de helft in plakken en de plakken in blokken, en voeg toe in de pan. Regelmatig roeren. Snijd vervolgens ook de paprika’s, courgette, bosuitjes, broccoli en de gele paprika en voeg toe aan de groenten in de pan (in één keer of telkens als je bijvoorbeeld een stuk groente gesneden hebt). Voeg het gekookte water toe tot alle groenten net aan in het water zitten. Voeg drie grote handen verse bladspinazie toe aan de soep en roer de spinazie ook goed door de soep. Je kan alvast nu de kruiden en specerijen toevoegen. Wacht met het laurierblad. Alles even laten koken.

Intussen kan je de extra vulling voor na het pureren snijden: champignons, prei en een  handjevol stukjes broccoli stam. Breek de udon noedels in vieren. Zet na minimaal 10 minuutjes koken het gas (of de kookplaat) helemaal uit. Pak je blender en pureer de groenten fijn tot er geen stukjes meer zijn.

Voeg vervolgens na het pureren de laurierblaadjes toe en de extra groenten plus noedels. Laat weer minimaal 10 minuutjes koken. De soep blijft lang warm in de grote pan, dus je kan het vuur onder de soep al eerder uitzetten dan dat je van plan ervan te smullen.

ENJOY!!