HUISGEMAAKTE PESTO

Niets is lekkerder (en beter) dan huisgemaakte pesto! Als voorstander van plant-based koken en eten ben ik na wat experimenteren tot dit recept gekomen, die ik zelf regelmatig maak: lekker door andere recepten heen, maar ook voor op (geroosterd) (haver/spelt) brood. In dit recept heb ik de traditionele pijnboompitten vervangen voor cashewnoten. Cashewnoten zijn van zichzelf naast noot-achtig ook enigszins romig van smaak en om deze reden een goede vervanger voor zowel de kaas als de pijnboompitten. En de bereiding is enorm simpel! Waarom nog pesto uit een potje kopen als je het ook zelf (veel lekkerder) maken kan?

Voor een potjevol

INGREDIËNTEN

– 150 gram cashewnoten naturel
– 1 basilicum plantje
– olijfolie
– kruiden / specerijen: (himalaya) zout, uienpoeder en gemalen zwarte peper

BEREIDING HUISGEMAAKTE PESTO

Zet je hakmolen (of keukenmachine o.i.d.) klaar en vul je hakmolen met 150 gram cashewnoten en alle blaadjes van je basilicumplant. Giet vervolgens de olijfolie bij in de hakmolen, de hoeveelheid olijfolie die je toevoegt is afhankelijk van hoe vloeibaar of solide je de pesto wilt hebben. Meer olijfolie betekent natuurlijk een meer vloeibare en beter uitsmeerbare pesto, maar bedenk ook dat de smaak minder sterk dan wordt. Voeg de gewenste kruiden toe, zoals fijngemalen himalaya zout, gemalen zwarte peper, eventueel uien (en / of knoflook) poeder, maar ook wat oregano, rozemarijn, chilivlokken of bijvoorbeeld kurkuma erdoor kan lekker zijn. Maal alles fijn in de hakmolen tot een gladde substantie en je hebt je huisgemaakte pesto!

Wij bewaren de pesto meestal in de koelkast, maar dan wordt de pesto wel ietwat meer solide. Wel extra lekker als je het vervolgens op een warm geroosterd sneetje brood smeert.

ENJOY!