KIPSTUKCJES BURGER MET ZOETE AARDAPPEL OVENFRIET

Deze Kipstukcjes Burger met Friet is weer een variant op het eerder geplaatste recept voor Vegan Kipstukcjes Burger, en heeft in het recept zowel de bereiding als de burger als de bereiding van de friet. En met friet bedoel ik dan zoete aardappel ovenfriet.

Nu had ik de vorige burger zonder ui bereid, maar deze burger heeft weer heerlijke uitgebakken rode ui en champignons als topping – welke toch wel extra lekker blijft. De (natuurlijk) gekarameliseerde ui geeft namelijk een zoet smaakje aan de burger.

INGREDIËNTEN

– Vivera kipstukcjes
– Bakkers bollen Spelt
– 1 grote rijpe avocado
– 200 gram champignons
– 1 rode ui
– vier middelgrote zoete aardappelen
– arachide- / olijfolie
– snufje himalayazout
– zwarte peper
– gedroogde peterselie
– bakpapier

BEREIDING

ZOETE AARDAPPEL FRIET

Start met het voorverwarmen van de oven, op 220 graden. Snijd vervolgens als eerste de zoete aardappels in friet. Wij vinden het vaak het lekkerst als de buitenkant een beetje knapperig is, maar de binnenkant wel nog een beetje zacht. Zorg ervoor dat je friet ongeveer 10 cm lang houdt en minimaal 1 cm – de zijkant kan nog iets breder zijn (zoals platte dikke friet). De schil van de zoete aardappel kan je er gewoon op laten zitten.

Meestal zijn de zoete aardappelen die ik heb een mooi formaatje die ik dan éénmaal door de helft kan doen, die helft plat kan leggen en dan door de helft, en de kwarten in plakken van ongeveer 1 cm. De middelstukken doe ik soms nog een enkele keer door de helft (op het bredere stuk). Maar in principe kan je ook schijfjes ervan maken, of partjes, of welke vorm dan ook.

De gesneden aardappel doe ik dan meestal in een plastic bak (ter grootte van een (bescheiden) beslagkom) met deksel, daar giet ik een scheutje olie bij en voeg ik 2 theelepels gemalen himalaya zout, gemalen zwarte peper en ongeveer een eetlepel gedroogde peterselie aan toe. Vervolgens kan je de deksel op de bak doen en even schudden zodat al het friet ‘gemarineerd’ wordt. Spreid de friet vervolgens uit op een bakplaat die bekleed is met een velletje bakpapier. De zoete aardappel friet moet dan vervolgens ongeveer 40 minuten in de oven – maar houd het goed in de gaten, dit kan per oven verschillen en is ook afhankelijk van hoe dun de friet gesneden is. Zodra je denkt dat de friet een beetje mooi begint te bruinen, kunnen de bakkersbollen spelt door de helft gesneden worden en even de oven in, om ze even een knapperige korst te geven en op te warmen.

KIPSTUKCJES EN TOPPING

Je kan vervolgens rustig beginnen aan de burgers. De kipstukcjes burger neemt vaak minder tijd in beslag dan dat je moet wachten op de zoete aardappel friet uit de oven. Begin met het verhitten van wat olie in een koekenpan en voeg de kipstukcjes van Vivera hieraan toe. Regelmatig omdraaien (schudden, husselen of scheppen). Snijd vervolgens de rode ui door de helft en de helft in dunne ringen, en de champignons in plakjes en door de helft. Verhit vervolgens wat olie in een koekenpan en fruit de uitjes in een tweede koekenpan. Laat de uitjes nog niet heel donker worden voordat je de champignons toevoegt. En laat ze niet enorm snel donker worden maar bak ze op middelhoog vuur tot de ui en champignons lekker uitgebakken en goudbruin zijn. Tijdens het bakken kan je de avocado spread bereiden.

AVOCADO SPREAD

Zet je hakmolen klaar en snijd de avocado twee keer door de helft in kwarten en ontdoe de avocado van de pit. Vanaf de punt kan je nu vaak de schil er makkelijk vanaf halen. Als dit kan, is het vaak ook een teken van dat de avocado lekker en precies goed rijp is. Voeg een scheutje olie, snufje zout en wat gemalen zwarte peper toe. Maal fijn tot een gladde substantie en je avocado spread is klaar!

KIPSTUKCJES + TOPPING + SPREAD + SPELT BOL = BURGER

De titel zegt het al: tijd om alles bij elkaar te brengen tot de burger! Haal de bakkersbollen spelt uit de oven. Leg per bord twee bollen open klaar. Schep met een theelepel de avocado spread op de beiden helften van de spelt bollen. Zelf vind ik het ook altijd lekker om een paar schepjes avocado spread ook op het bord te scheppen, als het ware als je ‘mayonaise’ of ‘ketchup’. Verdeel vervolgens de kipstukcjes over de onderkantjes van de bollen, en schep hier bovenop de ui met champignons. Dan kan de bovenkant van de burger er weer bovenop en voila! De burger is klaar.

ENJOY!!