Dit recept is één van mijn meest bekende specialiteiten. Sinds september 2015 is mijn vegan glutenvrije bananenbrood bij het Koffiehuisje ‘t Suppierhuysinghe een begrip. Over de jaren heen is mijn recept een beetje geëvolueerd en sinds afgelopen zomer heb ik er ook blauwe bessen aan toegevoegd.

Er zijn zo enorm veel manieren om je eigen draai te geven aan een bananenbrood, zoveel mensen zoveel wensen. Maar deze variant is zowel vegan als glutenvrij, smeuïg maar ook nog eens zonder toegevoegde suikers.

De suikers in deze bananenbrood zijn geheel slechts afkomstig van de bananen en dadels. Meer niet!

 

INGREDIËNTEN

Beslag:

– 400gr rijpe bananen

– 150gr havermout (glutenvrij: Lieke is vrij)

– 1 zakje bakpoeder Dr. Oetker Backing (16gr = 1 el)

– 10 ontpitte dadels

– 1 grote el 100% pindakaas

– 200 ml water

– 30gr kokosrasp

– 1,5 el kaneel

– snufje zout

– snufje kruidnagel

 

Na staafmixen:

– 25gr walnoten

– 25gr bruine/blanke amandelen

– 100 gram blauwe bessen

 

Topping:

– pindakaas

– gepofte quinoa

– amandelschaafsel / kokosrasp

– stukjes walnoot

 

BEREIDING

Oven voorverwarmen op 180 graden. Cake bakblik alvast bekleden met bakpapier.

Pak een beslag kom en voeg hieraan de volgende ingrediënten toe: 400gr rijpe bananen, 150gr havermout, 1 zakje bakpoeder, 10 ontpitte dadels, 30gr kokosrasp, 1,5 el kaneel, snufje zout en snufje kruidnagel en als laatste de pindakaas en de 200 ml water. Staafmix alles tot een glad beslag.

Voeg vervolgens nog wat extra vulling toe: 25 gr walnoten, 25 gr amandelen en 100 gr blauwe bessen. Breng het beslag over naar de cakevorm en decoreer de cake met nog een beetje pindakaas, wat gepofte quinoa en amandelschaafsel bijvoorbeeld.

De cake moet ongeveer 50 minuten in de oven.

Laat de cake goed afkoelen en dan kan je de cake makkelijk aansnijden. Voor het Koffiehuisje snijd ik eerst de kontjes eraf (yum! little treat for mezelf), de cake door het midden, de halve cakes nogmaals door het midden (dus in kwarten) en de kwarten door drie – wat 12 plakjes oplevert!

ENJOY!

Love and namasté,

Michelle