WIE BEN IK?

Goede vraag. Laten we beginnen met de rode draad van mijn leven: dans. Van jongs af aan dans ik al met grote passie. Ooit ben ik begonnen met ballet en heb ik mijzelf door de jaren heen tot een allround danser ontwikkeld in stijlen zoals Moderne dans, Jazz Ballet / Technical Jazz, Jazz Burlesque, Modern Jazz en Ballet. Naast dans speelt yoga nu ook een grote rol in mijn leven. Yoga ontdekte ik een aantal jaren geleden en ik was meteen verliefd! Ook op academisch vlak heb ik mij via een Bachelor Psychologie (BSc), Master Sociale Psychologie (MSc) en een Master Culturele Sociologie (MA) gespecialiseerd op het gebied van dans, namelijk in kin-esthetica: de esthetica / kunstbeschouwing van het bewegen, en culturele participatie.

PASSIE

Maar al snel merkte ik dat ik het liefst in direct contact met de kunsten wilde staan, niet slechts vanaf aan afstand observeren, maar daadwerkelijk deelnemen, beoefenen en het allerliefste anderen inspireren ook diezelfde passie voor de kunsten en bewegen te vinden.

IK ALS DOCENT

Sinds 2016 ben ik nu actief als docente in omgeving Leiden en Den Haag. In de zomer van 2017 reisde ik naar Varkala in India en heb ik bij Suddha Anand Yogshala mijn 200-uur Yoga Teacher Training in Hatha en Vinyasa yoga voltooid en ben ik nu een 200 uur geregistreerd yoga docent (RYT) bij de Yoga Alliance. Na afronding van mijn opleiding en terugkeer in Leiden ben meteen aan de slag gegaan met het lesgeven van o.a. Vinyasa Flow, Gentle Flow, Hatha Flow, YinYang, Yin, Deep Stretching en Meditatie lessen.

Daarnaast geef ik ook les op de Universiteit. Ik ben in 2016 begonnen bij Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar ik af en toe werkgroepen gaf/geef aan (internationale) kunst- en cultuur studenten op de faculteit ESHCC. Nu ben ik inmiddels terug naar mijn academische roots: Psychologie en geef ik sinds 2018 werkgroepen aan (internationale) eerstejaars Psychologie studenten op Leiden Universiteit naast mijn yoga- en danslessen.

Mijn week is gevuld met lesgeven: Psychologievakken op de Universiteit en yoga en dans lessen in de studio (en/of online). Ik geef yogalessen aan volwassenen en danslessen aan zowel kinderen als volwassenen. Veel van mijn lessen geef ik in het Engels: zo zijn de lessen voor ook internationale dans en/of yoga liefhebbers toegankelijk. Maar zodra er geen internationale leerlingen zijn, geef ik natuurlijk les in het Nederlands. Komt er dan ook een Engelse versie van de website? Ja uiteindelijk wel: er wordt al hard gewerkt aan de Engelse versie.

IK ALS (EEUWIGE) STUDENT

Alhoewel ik anderen lesgeef, is er ook nog genoeg voor mij om te leren. Ik beschouw mezelf namelijk nog lang niet uitgeleerd. In juni 2018 heb ik mijn Intermediate ballet examen bij de the Royal Academy of Dance (RAD) met een Merit behaald en zijn we aan het trainen voor het volgende examen: Advanced Foundation. Ik zal mij altijd willen blijven doorontwikkelen, in mijn eigen yoga practice, als danser en als docent.

Het begin van het jaar 2020 stond voor mij dan ook in het teken van een nieuw avontuur: de Certificate in Ballet Teaching Studies (CBTS) bij de RAD. Juni 2019 stuurde ik mijn toelatingsaanvraag in en aan het einde van de zomer kreeg ik te horen dat ik was aangenomen! Helaas zorgde de COVID-19 pandemie van 2020 ervoor dat mijn CBTS een tijdje op pauze gezet moest worden, net zoals dat voor velen de tijd soms even een beetje stil leek te staan en het een tijd van onzekerheid was en is. Ik hoop dat CBTS dit jaar (2021) weer op te pakken en mijn eerstejaar af te maken. Ik kijk er ook naar uit de CBTS verder aan te vullen met diverse danslessen bij verschillende docenten, zodra we weer de studio’s in mogen, om verder geïnspireerd te raken. En ik kijk er ook naar uit om deze inspiratie vervolgens ook weer te kunnen delen.

VISIE

Ik geloof dat dans en yoga voor iedereen is, om ervan te genieten en om te leren. De danser in mij zal je dan ook terugzien in mijn yogalessen, en de yogi in mij in de danslessen. Ik vind het belangrijk om zowel in mijn dans als yogalessen techniek te balanceren met bewegen omdat het goed voelt. Met mijn lessen hoop ik dat mijn dansers en yogi voldoening en plezier vinden, zich kunnen ontspannen, zichzelf kunnen laten verbazen en de kracht en schoonheid in zichzelf kunnen vinden. Ik geloof in groei, oneindige groei als het ware. Je bent immers nooit uitgegroeid.

Verder ben ik ook overtuigd van de kracht van dans en bewegen: hoe belangrijk het is om in beweging te blijven, hoe dans ons met elkaar kan verbinden en hoe krachtig en mooi dans kan zijn als expressie medium. Dans beweegt en dans vervoert. Fun fact: het Latijnse woord movere betekent niet voor niets zowel ‘bewegen’ als ‘vervoeren’. Van mijn 6 jaar Latijn op de middelbare school was dit één van de eerste woordjes die ik leerde. En deze mooie dubbele betekenis die je erin kan lezen, viel mij meteen op. Dans beweegt; letterlijk en figuurlijk. 

OPLEIDINGEN

2020 – heden Certificate in Ballet Teaching Studies (CBTS) Royal Academy of Dance, Londen, UK
2017 Yoga Teacher Training: Hatha yoga and Vinyasa (200 uur) Suddha Anand Yogshala, Varkala, India
2014 – 2015 Master Arts, Culture and Society (MA) Erasmus Universiteit Rotterdam
2013 – 2015 Master Sociale Psychologie (MSc) Utrecht Universiteit
2010 – 2013 Bachelor Psychologie: specialisatie in Sociale Psychologie (BA) Utrecht Universiteit