Selecteer een pagina

Deze pannenkoeken zijn geheel vegan / plant-based en met nog een speciale twist: het is gemaakt van teff meel.

Wat is teff? Om hier een goed antwoord op te geven, raadpleegde ik weer eens Organicfacts – I love this website! Allereerst, de wetenschappelijke naam voor teff is Eragrostis tef. Deze kleine graan is veelgebruikt in Afrika en begint tegenwoordig ook populairder te worden in de VS. Teff kan (in zijn hele vorm) hetzelfde gebruikt worden als gierst en als quinoa. Het wordt in het algemeen veelal gebruikt om meel en daarvan brood te maken.

En er zitten bovendien enorm veel voedingstoffen in zo’n kleine graan! Gezondheidsvoordelen zijn het bevorderen van groei, het kunnen vervangen van brood voor mensen met een coeliakie / gluten intolerantie, gezonde botten, sterker immuum systeem, stimulatie van bloed circulatie en zuurstofvoorziening, goed voor managen van diabetes, boost voor spijsvertering, ondersteunt energie productie en goed voor een gezond hart. Welke stoffen zitten hier precies dan in? Laten we het hieronder in iets meer detail bespreken (vertaald van Organicfacts).

Bevordering van groei: met 8 verschillende aminozuren, waaronder een zeldzame aminozuur genaamd lysine, kan teff substantiele ondersteuning voor groei en ontwikkeling. Ons lichaam heeft proteïne nodig om lichaamscellen te creeëren, oude cellen te repareren en voor algemene ontwikkeling gedurende ons leven. Alhoewel dierlijke proteïnes hiervoor ook hun steentje kunnen bijdragen, kunnen onze lichamen plantaardige proteïnen veel makkelijker afbreken tot hun bouwstenen: aminozuren. Om deze reden is teff zo belangrijk,voor niet alleen vegetariërs/vegan of healthy food fans.

Broodvervanger voor mensen met CoeliakieCoeliakie (seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten. Teff is een glutenvrije graan, vol met goede voedingsstoffen, en is een goede brood / graan vervanger voor mensen met een gluten intolerantie / coeliakie.

Gezonde botten: In Teff zit een diversiteit aan mineralen en andere voedingsstoffen, maar bovenal wat betreft calcium is de hoeveelheid indrukwekkend. Calcium is een essentieel mineraal voor botgroei en -ontwikkeling en helpt mee om een stevigere bot densiteit te behouden als we ouder worden.

Sterker immuumsysteem: Alhoewel veel granen vaak boordevol mineralen zitten, staan granen niet bekend om de significante hoeveelheid vitamines, vooral vitamine C. Vitame C is cruciaal voor het immuumsysteem, doordat het de productie en activiteit van witte bloedcellen activeert. Vitamine C is ook een hoofdcomponent voor collageen, wat nodig is voor het creeëren van nieuwe cellen, aderen, organen en spierweefsel.

Stimulatie van bloed circulatie en zuurstofvoorziening: Met betrekking tot mineralen, is ijzer in een ongebruikelijke hoge hoeveelheid aanwezig in teff. Teff wordt dan ook vaker geadviseerd aan patiënten met bloedarmoede. Ijzer is een hoofdcomponent voor onze rode bloedcellen, en wanneer er sprake is van een ijzer tekort in het lichaam, zwakte, duizeligheid, cognitieve vermindering, spierkrampen en hoofdpijn kunnen vaak optreden (bloedarmoede). Om bloed circulatie en zuurstofvoorziening naar belangrijke organen en andere gebieden van het lichaam te boosten dan kan het toevoegen van teff graan of injera brood aan je diet je veel goeds doen!

Diabetes managen: Eén van de voordelen die vaak over het hoofd gezien wordt, is de kracht van teff om diabetes te helpen managen. Door het vertragen van de afgifte van insuline in de bloedbaan, kan teff bij diabetici de gevaarlijke pieken en dalen voorkomen. Dit is deels te danken aan de vezels in de teff graan, maar ook aan meer compleze chemische paden – alhoewel onderzoek hiernaar nog in de kinderschoenen staat.

Boost voor spijsvertering: Teff graan wordt al duizenden jaren gebruikt als een laxeermiddel, of ten minste om de spijsvertering te versnellen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de hoge hoeveelheid van vezels in de graan, wat onder andere de peristaltische bewegingen stimuleert en de regelmatigeheid en kwaliteit van de stoelgang verbetert. Deze vezels helpen ook met het balanceren van cholesterol niveau in het lichaam door overtollig omega-6 vetten te elimineren, in daarbij ook ontspanning geeft aan constipatie, opgeblazen gevoel, krampen en andere vervelende maag-darm problemen.

Gezond hart: Door een laag sodium gehalte zorgt teff ervoor dat de aderen niet te veel verstopt raken, en is aangetoond in studies dat deze graan bloeddruk effectief kan laten zakken. Dit kan de kans op hartaanvallen of hersenbloedingen verkleinen.

Deze informatie komt van organicfacts, en heb ik direct vertaald van het Engels naar het Nederlands. Het onderzoek heb ik zelf niet gelezen, maar Organicfacts baseert de uitspraken altijd op onderzoek. Neem een kijkje op hun website voor de bronnen als je meer interesse hebt!

En nu tijd voor een toepassing van teffmeel: pannenkoeken!

INGREDIËNTEN

Pannenkoeken
– 200 gram teff meel
– 2 eetlepels gebroken lijnzaad
– 1 geprakte banaan
– 350 ml havermelk (of een andere plantaardige melk)
– eetlepel kaneel
– snufje kruidnagel
– snufje zout
– olie naar keuze om in te bakken

Compote
– 250 gram AH bevroren zomerfruit (voordeelzak, of doosjevol)
– snufje kaneel (grootste hoeveelheid)
– snufje kruidnagel (kleine hoeveelheid)
– snufje gemberpoeder (kleinste hoeveelheid)
– 2 á 3 eetlepels bio appelpuree (zonder toegevoegde suiker)

BEREIDING

De bereiding van het beslag is erg simpel! Pak een beslagkom en voeg alle ingrediënten aan de kom toe. Het makkelijkste is om eerst de meel en alle andere droge ingrediënten toe te voegen, de banaan even te prakken of in een keukenmachine fijn te malen en daarna toe te voegen en als laatste te havermelk toe te voegen en alles met een garde tot een vloeibaar beslag te kloppen.

Ik bakte de pannenkoeken in een kleine koekenpan, maar je kan natuurlijk ook een normale koekenpan gebruiken. Gebruik een klein scheutje olie om in te bakken – ik bakte deze pannenkoeken in koolzaadolie. Per pannenkoek was ongeveer een soeplepel en een beetje een perfecte hoeveelheid voor één pannenkoek.

Voor vegan pannenkoeken gebruik ik altijd een klein trucje. Ik zoek een (glazen) deksel (die eigenlijk bij een kookpan hoort) die nèt iets in de koekenpan valt en bedek het beslag dat net in de pan gegoten is, terwijl de koekenpan op het vuur staat. Dit om de bovenkant sneller te laten garen – dus als het ware te laten stomen. Op het punt dat er vocht in de koekenpan loopt en je wat gesis hoort, is het mééstal tijd om de pannenkoek om te draaien. Je kan de pannenkoek meestal in de lucht omdraaien, soms heeft het wat hulp nodig van een spatel om helemaal los te komen. De andere kant bak je eveneens goedbruin, als je wilt eventueel weer met behulp van de deksel, maar is vaak minder nodig.

En terwijl je wacht op de pannenkoeken, kan je mooi de compote maken. Ook dit is simpel! Zet een kookpan op een middelzacht vuur en voeg het bevroren fruit toe. En het heeft even wat tijd nodig om zacht te worden. Het fruit geeft zelf ook vocht af, dus vocht toevoegen is niet nodig. Blijf goed roeren en stamp het fruit een beetje kapot met een pollepel. Zodra het fruit meer op een saus begint te lijken, kunnen de andere ingrediënten (appelpuree, kaneel, kruidnagel en gemberpoeder) ook toegevoegd worden. Laat even doorkoken, maar zorg ervoor dat het niet te heftig (bijna niet) borrelt. Hoe langer het op het vuur staat, hoe meer de compote zal indikken.

Wij hielden wat over met de bovenstaande hoeveelheid, maar dat is nooit verkeerd! Ook lekker door je muesli of smoothie bowl. Je zal waarschijnlijk eerder klaar zijn met de compote dan met de stapel pannenkoeken.

Zelf vind het in de lucht gooien van pannenkoeken erg leuk! Het vergt wat oefening, maar het voelt een beetje zoals de Mary Poppins leus: ‘als je speelt bij het werken, heb je alles al gedaan! (..) En je hebt plezier voor twee.’

ENJOY!

Love and Namasté,

Michelle