Deze pompoensoep is een heerlijke twist aan de alom heerlijk winterse pompoensoep.
INGREDIËNTEN
– Pompoen: flespompoen of muskaatpompoen van circa 1 kilo.
– 1 bos selderij
– 1,5 kg (friet) aardappelen
– 2 grote pastinaken
– 1 grote witte ui of 2 sjalotjes
– Knoflook, 2 teentjes.
– Rode peper
– Citroengras, sereh, 1 á 2 stengels.
– Kokosmelk of klappermelk, 400 ml (één blik).
– Olijfolie of biologische kokosolie
– Kruiden: kaneel, agidir, zout, peper, gedroogde peterselie en verse koriander
– Optioneel: cashewnoten
– Optioneel: Handvol kokosrasp
BEREIDING
Begin met het voorbereiden van de pompoen. De pompoen kan je door midden snijden en marineren met kruiden naar keuze: ik gebruikte voor deze soep kaneel en een kruidenmix ‘agidir’, welke we kochten in de Markthal in Rotterdam bij het kraampje Marakech. Pompoen op een velletje bakpapier op een ovenplaat leggen en dan voor ongeveer een uurtje (of 40 minuten) in een voorverwarmde oven laten garen. De oven kan op 180 a 200 graden. Zodra de pompoen gaar is, kan je het overgebleven vruchtvlees in blokjes snijden. Ik prik meestal met een vork in de hete pompoen en snijd meestal eerst kont en top er vanaf. Daarna met de vork in de pompoen snijd ik de pompoen eerst in reepjes, en daarna de reepjes in blokjes. De schil is zo zacht en gaar dat je dit gewoon kan gebruiken. Je kan natuurlijk eventueel ook de kant-en-klare blokjes kopen, dat scheelt tijd, maar ik vind de geroosterde pompoen altijd wel extra smaak toevoegen.
Snijd, terwijl de pompoen gaart, de ui en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijst uit de rode peper en snijd de peper fijn. Wrijf niet in je ogen, dat prikt! Snijd de selderij in reepjes, de pastinaak in ongeveer gelijke reepjes, halve maantjes of kwartjes en de aardappelen in blokjes.
Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en laat een paar minuutjes aanfruiten. Breng intussen wat water in een waterkoker aan de kook. Voeg dan ook het rode pepertje toe, en even later ook de selderij, pastinaak, de aardappelen en het citroengras toe en alles voor heel even bakken. Schenk het gekookte water in de soeppan totdat alle groenten ruim onder water zitten en laat alles gaar koken. Voeg zodra de geroosterde pompoen in blokjes gesneden is ook de pompoen toe. Als je kant-en-klare pompoen stukjes gebruikt, laat alles nog even stoven tot de pompoen helemaal gaar is. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.
Verwijder de citroengrasstengel(s) uit de soep. Zet dan het vuur uit, voeg de kokosmelk toe en pureer het geheel in de staafmixer.
Wil je je soep wat dunner, voeg dan wat extra water of bouillon toe. Breng het geheel op smaak met peper & zout, en eventueel nog andere kruiden of specerijen naar wens. Ik voegde peterselie en wat peper en zout toe.
Je kan ervoor kiezen nog extra gesneden groenten eraan toe te voegen als je een extra bite in je soep wilt hebben, zoals prei en champignons. Deze keer voegde ik niets toe.
Bestrooi vlak voor het serveren met een beetje koriander en eventueel met wat vermaalde geroosterde cashewnoten voor wat extra bite. Deze keer voegde ik ook wat avocado toe.
ENJOY!
Love and Namasté,
Michelle