Selecteer een pagina

Zin in een keer even wat anders? Wat dacht je kurkuma en wortel door je smoothie bowl? Is dat lekker? Ja! En het krijgt een leuk zacht licht oranje kleurtje. Zo zit er dus wortel en kurkuma doorheen, maar ook geel en oranje fruit zoals ananas, mango en meloen. Verder zit er ook wat kaneel doorheen, en samen met de haver en havermelk krijgt deze smoothie bowl daarom dus deze zachte licht oranje kleur.

KURKUMA

Kurkuma kennen wij ook wel als geelwortel, en in het Engels wordt ernaar verwezen als turmeric en naar de werkende stof als curcumine. Kurkuma is nauw verwant aan andere leden van de gember familie en oorspronkelijk uit India. Omdat kurkuma alleen goed groeit onder bepaalde omstandigheden wordt het niet veel verbouwd over de hele wereld, maar wordt het vooral geëxporteerd vanwege de grote vraag. De felle gele kleur van kurkuma is misschien wel de meest kenmerkende eigenschap. De wortel van de kurkuma plant kan in plakjes gesneden als thee gebruikt worden maar vaker wordt de wortel gedroogd en wordt de poedervorm gebruikt.

Volgens Organicfacts brengt het gebruik van kurkuma in gerechten vele gezondheidseffecten met zich mee. Deze gezonde effecten zijn onder andere het verminderen van ontstekingen, het genezen van wonden, het verbeteren van de huid, het beschermen van cognitieve vaardigheden, het verzachten van menstruatie pijnen, depressie verminderen, verlichten van pijn, het vertragen van ouderdom, beschermen van de verteringswegen en het voorkomen van kanker, zoals wordt genoemd door Organicfacts. Lees HIER meer over de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

KANEEL

Maar ook het toevoegen van kaneel kent zijn gezondheidsbevorderende effecten. Kaneel is één van de meest bekende en geconsumeerde specerijen. Wisten jullie dat kaneelstokjes gekrulde stukjes schors zijn van de één van de bomen die vallen in de familie van Cinnamonum genus? Kaneel schors wordt al duizenden jaren gebruikt om smaak te brengen aan zowel zoete als hartige gerechten. De kaneel boom is te vinden op verschillende plekken, waaronder Sri Lanka, India, China en sommige delen van Afrika. Het ‘echte’ kaneel komt uit Sri Lanka.

Kaneel word al duizenden jaren genoemd in geschriften, wat zelfs terug te dateren is naar de tijd van het Oude Egypte, en kaneel is hedendaags veelgebruikt en bekend op elk continent. Hoewel deze specerij gebruikt wordt onafhankelijk van de voordelen, is het goed om te weten dat kaneel een boost kan geven aan je lichaam, zeker als je het extra nodig hebt.

Organicfacts zette ook weer een aantal voordelen van kaneel op een rijtje: balanceren van bloedsuikerspiegel, kankerpreventie, boost voor focus en concentratie, verbetert cognitieve vaardigheden (ook voor mensen met Alzheimer), vanwege hoge levels van magnesium in kaneel is het ook goed voor de botten, de essentiële oliën in kaneel hebben oxidatievertragende en anti-bacteriële effecten, de vezels in kaneel zijn goed voor het hart en de verwarmende werking van kaneelstokjes is goed bij verkoudheid en de griep, aldus Organicfacts. Lees HIER meer over deze gezondheidsvoordelen van kaneel.

SCHOON ETEN

Ik ben absoluut fan van smoothie bowls! Om al deze ingrediënten rauw te consumeren voelt heel school en natuurlijk. En bovendien kan je zoveel verschillende lekkere smoothie bowls maken! Inspiratie nodig? Ik experimenteer graag met verschillende smaken! En deze smaken gaan ook echt weer zo enorm goed bij elkaar.

INGREDIËNTEN

– 65 gram havermout (vlokken of fijn)

– 1 rijpe banaan

– 125gr AH Doosjevol Tropisch Fruit: Ananas, Mango en Meloen

– 1-2 el gebroken lijnzaad

– scheutje heet water (70 graden)

– scheutje Oatly bio havermelk

– kurkuma poeder (naar smaak, bijvoorbeeld 1 tl)

– kaneel poeder (naar smaak, bijvoorbeeld 1/2 el)

– 1 bospeen wortel

– beetje zwarte peper


BEREIDING

Pak een kom en start met het fruit: de bevroren Tropische fruitmix en de banaan (in stukjes). Pak een weegschaal en weeg daarna de havermout af terwijl je dit aan het fruit toevoegt. Voeg het lijnzaad, water, havermelk en specerijen toe. Vergeet niet ook de wortel in stukjes te snijden en toe te voegen. Pak een staafmixer en mix alles tot een redelijk gladde substantie. Giet de inhoud in een ontbijtkom en versier het eventueel met wat toppings! Op de foto gebruikte ik gepofte spelt, gepofte quinoa en cacao nibs. ENJOY!

Love and Namasté,

Michelle