YOGASTIJLEN

YOGA IN LEIDEN

Ik houd van Leiden! Leiden en Leiderdorp zijn echt mijn thuisbasis. Ik ben hier opgegroeid en ben er eigenlijk nooit weggegaan. Op dit moment woon ik in Leiderdorp en eigenlijk is dit ‘het dorp van/naast Leiden’, zoals de naam al lijkt te impliceren. Leiden vind ik fijn omdat het een beetje tussen stad en dorp voelt. Het historische centrum van Leiden is knus en nog elke keer zo betoverend om doorheen te wandelen. Ik heb yoga bovendien ook hier in Leiden ontdekt.

Een wereld ging voor me open

Toen ik yoga ontdekte, was ik meteen verliefd! Als danser ontdekte ik yoga bij de dansschool in Leiden. Er werd een workshop yoga gegeven. Ik had nul ervaring met yoga, maar ik wist wel dat het goed was voor je lenigheid, dus ik was geïnteresseerd. Maar yoga bleek zo veel meer te zijn en een wereld ging voor me open. Het klikte. In de zomer van 2017 reisde ik naar Varkala in India en heb ik bij Suddha Anand Yogshala mijn 200-uur Yoga Teacher Training in Hatha en Vinyasa yoga voltooid en ben ik nu een 200 uur geregistreerd yoga docent (RYT) bij de Yoga Alliance. Na afronding van mijn yoga opleiding en terugkeer in Leiden ben ik meteen aan de slag gegaan met lesgeven.

Rust, playtime, selfcare en me-time

Yoga betekent voor mij zoveel verschillende dingen, maar wat er nu in me opkomt: rust, spelen en voor mezelf zorgen. In yoga kan ik rust vinden door een power sessie te doen en in die flow te raken, of door geheel te ontspannen in bijvoorbeeld Yin poses of door middel van ademhalingsoefeningen. Tegelijkertijd ben ik ook groot voorstander van ‘playtime’, van gewoon proberen en niet te streng zijn voor jezelf. En ten slotte, yoga voelt zo goed. Als danser kan je veel van je lichaam vragen, maar yoga kan je hetgeen geven wat je lichaam nodig heeft. Belangrijk is om goed te blijven luisteren. En voor mij is yoga dus ook ‘me-time’: een moment dat je voor jezelf neemt.

Mijn yogalessen

Elke yogadocent heeft weer net even een andere stijl en heeft ook weer een net iets andere achtergrond. Hieronder zie je een overzicht van de yogastijlen die ik ooit al gedoceerd heb en/of die ik op dit moment doceer in omgeving Leiden en Den Haag. Sinds januari 2016 ben ik als docent actief en draag ik met veel plezier en liefde mijn steentje bij aan het stimuleren van yoga in Leiden. Veel van mijn lessen geef ik in het Engels: zo zijn de lessen voor ook internationale dans-liefhebbers toegankelijk.

In het ♡ROOSTER is een overzicht van de lessen te vinden die ik op dit moment geef.

YOGASTIJLEN OVERZICHT

DEEP STRETCHING

Deep Stretching is gebaseerd op Yin Yoga, maar is specifiek gefocust op stretches die dansers goed kunnen gebruiken. Maar ook als niet-danser kan je veel baat hebben bij Deep Stretching.

Yin yoga kan namelijk een goede toevoeging zijn op een actief leven om balans te creeëren. Deze yogastijl kan ook degenen helpen die zich afgeleid voelen door “mind chatter”, ofwel piekeren en/of veel in het hoofd zitten. Yin gaat om het ontdekken van de stilheid vanbinnen en het kalmeren van het lichaam en geest. Een yin yoga les bestaat uit langdurig gehouden passieve poses en biedt de mogelijkheid aan om het diepe weefsel te bereiken, om diep te werken op de spieren, ligamenten en het bindweefsel.

MEDITATIE

Meditatie kan gedefinieerd worden als een vaste, continue flow van aandacht gefocust op een specifiek object, punt of activiteit. Met oefening zal de aandacht niet meer verschuiven of wegvallen, maar stabiel en constant zijn.

Meditatie kent vele technieken. Zo zijn er allereerst ook twee verschillende benaderingen tot meditatie, namelijk concentratie en mindfullness. Vaak wordt meditatie meer beschouwd als concentratie. Concentratie als meditatie houdt in dat je bewust je aandacht focust op slechts één object of activiteit, zoals je adem, een chakra, geluiden, een object voor je of een geïnternaliseerd object (visualisatie). Mindfulness als meditatie houdt in dat je je juist niet op één object of activiteit focust, maar je de volledige scala aan gedachten, emoties, ervaringen of beelden observeert die voorbijkomen.

Tijdens meditatielessen zullen verschillende meditatietechnieken voorbijkomen. Enkele meditatie technieken zijn bijvoorbeeld Osho Kundalini meditatie (één van mijn favorieten), kaarsvlam meditatie, visualisatie, muziek meditatie, aandacht op de adem en Ohm meditatie.

YOGA BARRE

De Yoga Barre les is een concept van Willemieke Verweij, eigenaresse van dans- en yogastudio Tribes. Yoga Barre combineert een ballet geïnspireerde work-out met Pilates en yoga, om je core te versterken, je spieren te verlengen, je mind te centreren en je een goed gevoel te geven! De hele les is gezet op muziek.

De Yoga Barre les begint allereerst kalm op de mat waarbij een moment genomen wordt om tot jezelf te komen. Vervolgens komen we rustig in beweging en bouwt de energie zich op, zich ontwikkelend tot een sierlijke work-out. Het eerste gedeelte in het midden wordt afgesloten met een dance flow, waarna we ons naar de barre begeven. Na een goede serie van intensieve oefeningen aan de barre waarbij gewerkt wordt aan krachtontwikkeling van de spieren die dansers veel gebruiken, verhuizen we weer terug naar het midden voor ofwel ballet, Pilates of yoga geïnspireerde oefeningen om je spieren verder te versterken en te verlengen. De Yoga Barre les eindigt met fijne stretches en een ontspannende shavasana.

De combinatie van een ballet geïnspireerde work-out met Pilates en yoga focust op verschillende spiergroepen belangrijk voor je gebruikelijke dans en yoga routine. Ballet, Pilates en yoga gaan hand in hand in deze Yoga Barre les om jou te helpen je fit, flexibel, gefocust en vol energie te laten voelen.

SUPYOGA

In samenwerking met Leiden Supping bieden Indra Paternotte (Yogindra) en ik SUPyoga lessen aan. We starten met een stukje suppen in de Leidsche grachten vanaf de opstapplaats The Duke of OZ aan de Beestenmarkt. Daarna liggen we even stil op een rustige mooie plek en zullen we basic yoga houdingen in een flow uitvoeren welke iedereen kan uitvoeren. Op het water geeft elke basic houding al meer uitdaging. Iedereen kan dus mee doen, ook zonder yoga ervaring!

Balans is de grootste uitdaging die we aangaan tijdens onze SUPyoga lessen, maar op een speelse manier – op het water. SUPyoga is enorm goed voor je balans! Zeker als danser of yogi is het een mooie toevoeging aan je practice. Verbeter je balans, vind meer balans.

WAAR?
Opstaplocatie is Oude Singel 2 Leiden vanuit waar we suppen richting Galgewater. We zullen stoppen bij de Kweekschool voor Scheepvaart voor een sessie supyoga en suppen dan weer terug.

WANNEER?
Onze vaste SUPyoga lessen zijn vanaf 20 april om de week op zaterdag. Van 12:00 tot 13:30 uur. Houd onze Facebook pagina in de gaten voor de exacte data.

AANMELDEN
Reserveer jouw plekje van tevoren via het contactformulier op de website van Leiden Supping. Je deelname is pas na betaling bevestigd.

KOSTEN
€25,-

WAT MOET JE VERDER WETEN?
✔ Graag 10 á 15  minuten van tevoren aanwezig zijn
✔ Neem een handdoek en extra set kleding (just in case) mee
✔ Bij de opstapplaats is er veilige ruimte om je persoonlijke spullen op te bergen.
✔ Nederlandse lente en zomer betekent helaas niet altijd goed weer. Bij slecht weer zal de activiteit kosteloos verplaatst worden.
✔ Bij een groep van 5 personen gaan we het water op

 

ENGLISH
Indra Paternotte (Yogindra) and I will be teaching SUPyoga classes in collaboration with Leiden Supping. We start with paddling through the canals of Leiden city from the meeting point the Duke near De Beestenmarkt. After we will find a nice spot to lay still and practice basic yoga poses in a flow which anyone can do. Practicing on the water on the board will already give every asana an extra challenge. So everyone can join these sessions without any experience being necessary!

Balance is one of the biggest challenges we take on during our SUPyoga classes, but in a playful manner – on the water! SUPyoga improves the balance a lot! Especially as a dancer or yogi it’s a wonderful addition to your practice.

WHERE?
We will get onto our boards at Oude Singel 2 Leiden from where we will sup towards Galgewater. We will find a nice and peaceful spot at the Kweekschool voor Scheepvaart (Nautical School) for a yoga session and will paddle back after.

WHEN?
Our regular Saturday SUPyoga classes are every other Saturday 12.00-13.30, starting April 20th. Keep an eye on our Facebook page for the exact dates.

SIGNING UP
Claim your spot via our contact form on the website of Leiden Supping. Your spot is claimed after payment.

COSTS
€25,-

WHAT ELSE SHOULD YOU KNOW?
✔ Be there 10-15 minutes in advance
✔ Take a towel and an extra set of clothing with you, just in case
✔ There is a safe spot to store your personal items at the Oude Singel 2
✔ Dutch spring and summer doesn’t mean that it will be sunny and super warm every day unfortunately. The activity will be rescheduled without extra charges in case of bad weather, of course!
✔ When we will have a group of 5 participants signed up, we will explore the waters of Leiden

YOGA VOOR IEDEREEN

Ik geloof dat er voor iedereen wel een yogastijl is die bij hem of haar past: yin yoga, yinyang yoga, vinyasa flow, gentle flow, hatha flow, yoga barre of misschien wel power flow – om maar enkele yogastijlen te noemen. Er zijn zo enorm veel verschillende stijlen, en de stijl kan ook nog eens per docent heel erg verschillen.

Veel van mijn lessen geef ik in het Engels, zo zijn de lessen voor ook internationale yoga-liefhebbers toegankelijk. Maar zodra er geen internationale leerlingen zijn, geef ik natuurlijk les in het Nederlands.

WAAR BEN IK TE VINDEN?

Bij de huidige wekelijkse yogalessen zal er ook een verwijzing zijn naar de site van de yogastudio voor eventuele inschrijfmogelijkheden. Ook bij mijn lessenrooster is te vinden wanneer ik waar welke lessen geef. Op het moment geef ik wekelijks yogalessen bij dans- en yogastudio Tribes, op de Doezastraat in Leiden.