HATHA FLOW

HATHA FLOW

Hatha yoga is de yogastijl die allereerst in het Westen bekend is geworden. Ooit was Hatha yoga de eerste yogavorm van die zich meer op het fysieke aspect richtte dan toewijding en meditatie. Net zoals de eerdere vormen van yoga zoals Raja yoga heeft Hatha yoga van origine verlichting ten doel, maar in plaats te beginnen bij morele, ethische en spirituele observaties begon deze reis met asanas, ofwel fysieke houdingen. Hatha yoga heeft volgens de traditionele teksten 3 functies:
1. totale purificatie van het lichaam,
2. balans van fysieke, energetische en mentale aspecten en
3. het ontwaken van een puurder bewustzijn: spirituele ontwikkeling in de alledaagse ervaringen van het leven en door middel van focus op een gezond lichaam een gebalanceerde integratie van gedachten, het lichaam en de ziel teweeg te brengen.

In het Westen heeft Hatha yoga zich ontwikkeld tot een yogastijl die zich focust op de fysieke en mentale gezondheid door beoefening van asanas (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie. Regelmatige beoefening van deze drie aspecten van yoga zorgt voor een heldere geest en een sterk en gezond lichaam.

In Hatha yoga en Hatha Flow worden poses voor een langere tijd gehouden, soms 1-3 minuten. Er is een focus op het vinden van meditatie in de asanas door onder andere het gebruik van adem.

Hatha Flow is geïnspireerd door de traditionele Hatha yoga, maar creatiever van aard door selectie van houdingen en sequences en soms ook net wat dynamischer dan de traditionele Hatha yoga.

Hatha (Flow) begint kalm, met het losmaken van gewrichten door deze langzaam in beweging te brengen en warmt vaak op met de Klassieke Surya Namaskara, ofwel Zonnegroeten. Deze houdingen zijn nèt wat anders dan de zonnegroeten van Ashtanga yoga en andere Vinyasa gerelateerde yogastijlen. Pranayama worden soms wel en soms niet geïncludeerd tijdens een Hatha Flow les. Hatha (Flow) is een fijne yogastijl om mee te beginnen, doordat het tempo niet te hoog ligt. Hierdoor is de kans op blessures ook laag.