MEDITATIE

MEDITATIE

Meditatie kan gedefinieerd worden als een vaste, continue flow van aandacht gefocust op een specifiek object, punt of activiteit. Met oefening zal de aandacht niet meer verschuiven of wegvallen, maar stabiel en constant zijn.

Meditatie kent vele technieken. Zo zijn er allereerst ook twee verschillende benaderingen tot meditatie, namelijk concentratie en mindfullness. Vaak wordt meditatie meer beschouwd als concentratie. Concentratie als meditatie houdt in dat je bewust je aandacht focust op slechts één object of activiteit, zoals je adem, een chakra, geluiden, een object voor je of een geïnternaliseerd object (visualisatie). Mindfulness als meditatie houdt in dat je je juist niet op één object of activiteit focust, maar je de volledige scala aan gedachten, emoties, ervaringen of beelden observeert die voorbijkomen.

Tijdens meditatielessen zullen verschillende meditatietechnieken voorbijkomen. Enkele meditatie technieken zijn bijvoorbeeld Osho Kundalini meditatie (één van mijn favorieten), kaarsvlam meditatie, visualisatie, muziek meditatie, aandacht op de adem en Ohm meditatie.