Selecteer een pagina

Blogs     Gallery     About

Philippines, Cebu | Holiday Home: overview of trips to our second home

by Michelle Boelee

March, 9th, 2018 | Travel

Philippines, Cebu | Holiday Home: overview of trips to our second home

Philippines Holiday Home trips: since 2006

Ik wil jullie graag in vogelvlucht meenemen naar mijn vakanties in de Filipijnen. Over de jaren heen is er flink wat veranderd. Ook zijn mijn zusje en ik natuurlijk over de jaren steeds zelfstandiger geworden, en konden we steeds meer zelf ondernemen (en durfde onze vader het aan om ons zelf onze weg te laten vinden haha). Ook hebben we mijn zusje af en toe iemand meegenomen. De allereerste vakantie gaat helemaal terug naar 2006. En over de jaren is de Filipijnen, met name Cebu, van een vakantieplek langzaam ook my second home geworden: my holiday home.

Holiday Home?

Holiday home? Hoe zit dat eigenlijk? Goede vraag. Voordat ik vertel over de Filipijnen zelf, is het misschien ook interessant om met jullie te delen hoe ik nou aan een vakantie / tweede thuis aan de andere kant van de wereld gekomen ben, en daarna dus wat mijn avonturen daar (in een notendop) tot dusver geweest zijn. En nee, ik ben niet toevallig Filipijns, of half-Filipijns (dit wordt wel eens gevraagd) – toch beschouw ik het dus inmiddels wel als een tweede thuis, my holiday home. Dit gaat heel wat jaren terug.

How it came to be our Holiday Home: before Cebu

Laten we beginnen bij de jaren VOORDAT de Filipijnen een rol speelde. Mijn ouders, zusje en ik woonden in een herenhuis aan de Hoge Rijndijk in Leiden. En slechts een paar huizen verder was de Antiek meubelwinkel Hein Chrispijn, waar mijn beide ouders werkten. Mijn vader werkte zowel op het kantoor als in de winkel en mijn moeder in de winkel. Mijn zusje en ik hebben dan ook vele uren rondgedwaald door de enorme winkel, van de speelhoek, tot verstoppen onder tafels, spelen op de waterbedden, geheime hutten bouwen in verlaten kamers, snoepjes halen bij Connie, piano spelen in het Grand Café en veel meer. Oké, ik dwaal af. Antiek meubelwinkel Hein Chrispijn had meerdere filialen, waaronder in Engeland, en deed vaak meubelbeurzen in Kuala Lumpur, en weet ik wel niet waar allemaal.

Philippines in view

Op gegeven moment ging allemaal minder goed. Wel zag Hein Chrispijn toekomst in Metamorfose. Mijn vader kon zakenpartner worden. Het was een hele onderneming, alle risico’s er natuurlijk bij ingegrepen, maar mijn vaders droom. Aan het begin reisde hij vooral heen en weer, en was hij weg voor een aantal wekend. Over de jaren werd weken maanden, en daarmee kwam hij steeds minder thuis. Vanwege omstandigheden daar werd het vele reizen gewoon een te grote uitgave om te kunnen dragen. Wij houden 2004 ongeveer aan als het moment dat mijn vader in de Filipijnen ging wonen.

To the Philippines

In 2006 kwamen wij voor het eerst naar de Filipijnen, om te kijken waar hij eigenlijk woonde, maar eigenlijk ook om op basis daarvan te beslissen of wij er ook wilden wonen. Alhoewel het fantastisch was als vakantieplek, zag ik mijzelf daar absoluut niet wonen. Ik was net klaar met de basisschool en had besloten naar het Stedelijk Gymnasium te willen. Ik wilde niet verhuizen. Ik heb altijd het idee gehad dat mijn moeder daarom besloten heeft dat we in Nederland moesten blijven. Dus alhoewel wij in Nederland zijn blijven wonen, woonde onze vader aan de andere kant van de wereld. En ik moet eerlijk zijn: je went vanzelf aan het idee en de situatie.

Current day

Inmiddels zijn mijn ouders niet meer bij elkaar. De afstand was gewoonweg te groot en de tijd samen te schaars. Nu begrijp ik het volkomen, maar het kwam toen toch hard aan, zo’n scheiding. Dat is inmiddels alweer bijna 8 jaar geleden. En over tijd ben ik gewend geraakt aan hoe het nu is, zoals ik ook gewend was geraakt aan dat mijn vader überhaupt aan de andere kant van de wereld woonde.

Mijn vader heeft intussen een gezin daar: nooit hertrouwd maar wel een vriendin en zij heeft drie kinderen uit een vorig huwelijk. Dus ik heb twee Filipijnse stiefzusjes en een stiefbroertje erbij kado gekregen. En als ik daar ben (dikwijls met mijn zusje of met mijn vriend) dan voelt het ook echt als thuis. Ook als ik er een lange tijd niet geweest ben (zoals nu) dan mis ik mijn tweede thuis.

Cebu Second Home

Hello Holiday Home

Na ons bezoek in 2006 zijn we een aantal jaren niet meer naar de Filipijnen gevlogen, mijn vader kwam ons altijd in Nederland opzoeken. Maar in 2012 kwam er verandering in: mijn zusje en ik gingen samen zijn kant op. Sindsdien zijn mijn zusje en ik elk jaar naar de Filipijnen gevlogen.

Holiday trips in overview

2012 Cebu

In 2012 vlogen mijn zusje en ik voor het eerst samen naar de Filipijnen. Nu vond ik het niet zo spannend meer, maar mijn zusje wel. Onze vader woonde toen nog in hetzelfde huis als 6 jaar geleden, toen wij in 2006 langskwamen. We brachten veel tijd door met het gezin, thuis of op stap. Vrijdagavond borrelen bij Shanghri-La, een weekenddag met de familie een bangka huren en islandhopping naar Pandanon Island en/of Coahagan en even stoppen bij Olango Marine Santuary voor wat fishfeeding, een tour door kantoor en werkplaats van Metamorfose, een dagje resort of Mall, in de woonkamer dansen of met de kinderen spelen en een tripje Bohol vulden onze weken, die voorbij vlogen. Het was haast gek om weer weg te gaan.

Bohol

Op Bohol is enorm veel te doen. Wij verbleven bij Hayahay op Alona Beach, Pangloa Island. Een dagje ontspannen op Alona Beach is altijd fijn. Ook kan touren over Bohol niet ontbreken. Tijdens onze tour bezochten we Blood Compact Monument, Baclayan Church, Floating Restaurant River cruise, Tarsier Conservation, Chocolate Hills en Bohol Bee Farm. Bohol Bee Farm was absoluut mijn favoriet.

Bohol Bee Farm

Bij de Bohol Bee Farm kan je een rondleiding krijgen op hun eco boerderij, waar ze bijen houden, groenten, kruiden en fruit verbouwen, accommodatie bieden en heerlijk ijs zelf maken. Dit ijs wordt op basis van kokosmelk en hun eigen producten gemaakt – dus ook gezoet met hun eigen honing. Een leuk weetje is dat over de jaren heen het ijs van Bohol Bee Farm ook langzaam bekendheid en liefhebbers heeft geworven. Zo is er inmiddels ook op Alona Beach (sinds 2016) een Bohol Bee Farm restaurant en zijn er zowel op meerdere plekken op Bohol als ook hier en daar op Cebu ijskraampjes met het ijs te vinden – ME HAPPY.

2013 Cebu & Palawan & Moalboal

In 2013 besloten mijn zusje en ik om en om met een beetje overlap naar de Filipijnen te gaan. Mijn zusje ging samen met haar vriend Roy en ik samen met mijn vriend Tim. Nicole en Roy gingen eerst, daarna Tim en ik.

Cebu Four Times Fun

Na een rondleiding bij Metamorfose was het weer borreltijd bij Shanghri-La. Na Shanghri-La streken we even neer bij een populaire lokale eetplek, namelijk de BBQ-station. Groot favoriet bij Tim: kip, kip en nog eens kip – van de barbecue. Toen waren we nog geen vegetariërs. Volgende dag meteen naar Porto Fino met z’n vieren en de twee jongste kids (Iona en Kenjie), daar op een soort drijvend opblaas speelparcours gespeeld, super leuk, en daar ook met het hele gezin vervolgens geluncht. Andere dagen met Roy en Nicole nog samen werden snel gevuld met bezoekjes aan de Mall, bowlen included, een dagje resort en islandhopping. Daarna was het alweer tijd voor Nicole en Roy om terug naar Nederland te gaan.

Palawan Puerto Princesa

Tim en ik planden een korte trip naar Palawan. We besloten te verblijven in Puerto Princesa (stad waar je aankomt met vliegtuig) en vanuit daar wat leuke uitstapjes te maken. Zo deden we de Honda Bay tour; Cowrie Island, Starfish Island en Luli Island, en de Sabang Underground River Tour, waarbij we ook een stop bij Ugong Rock Adventures maakten. De derde dag gingen we zelf op pad en naar Pristine Beach. Het was een leuk lokaal plekje, met kleine hutjes om te zitten, maar erg zwembaar was het niet vanwege eb. Wel hadden we hele leuke mensen daar ontmoet, waarmee we die avond gezellig uit eten gingen bij La Teressa. De volgende dag hebben we daar ook nog even voor vertrek geluncht!

Cebu – MoalBoal – Cebu

Terug in Cebu was het weer FUN FUN times thuis met de kids. We zijn vervolgens door mijn vader met Didoi en Iona erbij richting het zuiden gereden, en genoten van een dagje Kawasan Falls, en daar ook overnacht. De volgende dag werden Tim en ik afgezet in MoalBoal na daar even samen geluncht te hebben, en hebben Tim en ik daar onze PADI Open Water duikbrevet gehaald. Mijn duikbrevet halen was echt één van die dingen die ik ooit nog heeeel graag wilde doen, en Tim leek het ook wel heel gaaf! Ik vond het fantastisch. Ik heb altijd al van snorkelen gehouden, en duiken is taking it to the next level! We hadden ook speciaal een onderwater camera gekocht hiervoor, een Nikon AW300. Super goede aankoop geweest!

Weer thuis sloten we onze vakantie (voor het eerst met z’n twee samen in de Filipijnen) af met een school play van de kids (denk aan iedereen op ukelele’s spelend) en een fijn dagje islandhopping naar Coahagan.

 

2014 Cebu & Oslob

Travel company of 2014

In 2014 zijn we met z’n drietjes naar de Filipijnen gegaan: Denise, Nicole en ik. Denise is mijn nichtje (en Nicole haar nicht) van papa zijn kant, dochter van zijn zusje. Denise heeft een hele lichte huid en sproeten – in tegenstelling tot Nicole en ik kent haar huid eerder twee andere kleuren als uitersten op een spectrum van bruin en wit, en dat is rood en wit. Nee, oké, nu plaag ik een beetje: je was ècht wel bruin geworden hoor Denies! Soort van. Enigszins. Een beetje? Rood en ietsjepietsje bruiner misschien?

What’s new?

Het was echt een topvakantie! We hebben heerlijk veel ondernomen, en ook heel wat dagen in resorts doorgebracht. Het was een ultieme combinatie van relaxen en erop uit. Eerder hebben we Cebu City nooit echt enorm verkend. Wel in 2006 hebben we wat toeristische landmarks gezien zoals de Chinese Tempel en het Fort, maar met Denise besloten we zoveel mogelijk te gaan bekijken in de buurt.

Back at exploring Cebu: Shanghri-La, Boating & Club Ibiza

Na de gebruikelijke rondleiding bij Metamorfose, was ook het ook weer tijd voor de gebruikelijke vrijdag borrel bij Shanghri-La. In het weekend zijn we er meteen met een grote groep (twee gezinnen en extra familieleden) op een bangka op uit gegaan: (weer) island hoppen naar Pandanon Island (omdat dit toch wel onze favoriet is) en Olango Marine Sanctuary voor fishfeeding. Ik moet even vermelden dat er NU AL een groot verschil merkbaar was over de jaren heen op Pandanon Island. Van verlaten eiland met enkele bezoekers werd het steeds meer ingericht op toerisme en is het ook steeds drukker en drukker geworden. Pandanon blijft desondanks een mooi eiland, maar het begint het idyllische helaas wel een kleine beetje te verliezen. Gelukkig was het in 2014 nog niet overspoeld door Koreanen, zoals je ook op de foto’s zal zien. De dag werd afgesloten met een wijntje bij club Ibiza – leuk voor de verandering, maar hebben in het vervolg toch weer gekozen voor Shanghri-La.

Cebu White Sands

De volgende dag deden we een dagje resort bij White Sands. Een leuk weetje is dat Hein Chrispijn daar zeer regelmatig komt ontbijten. We schoven dan wel eens aan, en dan zorgde Hein ervoor dat we vervolgens zonder entree te hoeven betalen de rest van de dag daar mochten doorbrengen en stond Hein er ook vaak genoeg op dat we de rest van de dag onze drankjes en de lunch op zijn rekening zouden zetten – zo fijn! Many many many thanks! ♡

Trip to Oslob

De volgende dag zijn we met het hele gezin (volle auto!) richting het zuiden gereden – naar Oslob gereden. We verbleven in het Lighthouse Resort, wat sindsdien de vaste overnachting was geworden voor een menig tripje Oslob. En tot dusver hebben we de accommodatie eigenlijk altijd voor onszelf gehad. Het Lighthouse Resort is een schattig klein terrein aan zee, met een zwembad en een klein eigen privé strand, in een soort (gebouwde) baai, met natuurlijk een kleine vuurturen, daarom de naam. De kamers zijn niet enorm groot, maar voldoen helemaal voor een paar daagjes. Er is ook een kleine gemeenschappelijke eetruimte, en er werd heerlijk voor ons gekookt met producten van de lokale markt niet veel verderop. Ook konden we zelf koken in de keuken voor de gasten. Het kleine resort bood voor de resterende uren van de dag genoeg vermaak.

Oslob Whale Shark Watching

De volgende dag gingen we eropuit: naar de walsvis haaien. Redelijk vlakbij ons resort was een Whale Shark Watching spot. In de kleine bangka pasten we precies met het hele gezin. Na een korte veiligheid-introductie over hoe om te gaan met de walvis haaien, werden we de zee opgevaren. Time for some whale shark watching. Maar behalve kijken, mocht je ook een duurdere ticket kopen, en dan mocht je het water in en tussen de walvis haaien zwemmen. Hele kleine éénpersoon bangka’s voeren ook rond om de walvishaaien te voeren, zodat ze natuurlijk zouden blijven hangen in de baai. En wat een fantastisch mooie beesten zijn. Alhoewel ik enorm awed was zo dichtbij deze vriendelijke haaien te kunnen zijn, van zo dichtbij te kunnen zien en foto’s ervan te kunnen maken, komt ook gauw genoeg het besef dat deze dieren hier waarschijnlijk veel langer gehouden worden dan dat ze zouden blijven zonder zo bijgevoerd te worden. En dit zijn bovendien ook nog de jonge walvishaaien. Vragen zoals: hoe goed is dit voor zo’n dier? Worden ze er misschien enigszins mee geholpen, kan het geen kwaad, of is het slecht voor ze? En hoe ver zullen ze gaan totdat het toerisme wel schade aanricht aan deze kalme en mooie enorme zeedieren? Maar ik moet toegeven dat ik op het moment zelf vooral erg onder indruk was. Voor de walvishaaien moet je er wel altijd vroeg bijzijn. Wat ze namelijk daar wel in ieder geval goed deden (naast de veiligheid instructies) was dat de walvishaaien na een bepaald tijdstip niet meer gestoord mochten worden.

Kawasan Falls

Na de walvishaaien was de dag eigenlijk nog maar net begonnen, dus reden we naar Kawasan Falls en hebben ons goed vermaakt met zwemmen, zonnen, kletsen, wandelen / klimmen, lachen en gekkigheid. De volgende dag vermaakten we ons nog bij het resort met zonnen, zwemmen en elkaar, voordat we weer richting Cebu reden.

Back at Cebu: Costabella Resort & Boating

Terug in Cebu brachten we eerst nog weer een dagje door bij het Costabella resort en gingen we er de dag erna met z’n drietjes met een gehuurde bangka op uit en deze keer voeren we naar Coahagan waar we besloten niet heel lang te blijven, voerden een klein stukje verder voor een korte stop bij een klein rotsachtig eiland genaamd Islas Tres Rosas en stopten we op de terugweg weer bij de Marine Sanctuary. Helaas hadden onze gidsen een groot deel van ons meegebrachte brood opgegeten… Ach naja… We hadden gelukkig voldoende.

Cebu City & Mactan Island

Ook besloten we te touren door Cebu City en daar wat cultuur te snuiven. Onze taxi chauffeur Jun (hem hadden we eerder toevallig ook al ontmoet toen hij ons eerder reed) bracht ons naar Magellan’s Monument, San Diego Ancestral Home, Magellan’s cross, Basilica Del Minore Santo Nino, Fort San Pedro en we werden afgezet bij Ayala Mall.

Ook op Mactan (het eiland dat aan Cebu City grenst) hebben we ons vermaakt met kleine uitstapjes. Zo zijn we naar Villa del eco Butterfly and Cultural Garden geweest en naar de Mactan Shrine. De Villa del eco Butterfly and Cultural Garden geweest bestond uit een vlindertuin en een soort cultuurtuin, waarbij een gids wat vertelde over de flora in Cebu, over traditioneel vlechtwerk en er was een soort blaaspijp shooting range, wel grappig. Ik geloof alleen dat deze onderneming inmiddels niet meer bestaat. Het is ten slotte alweer bijna 4 jaar geleden. Mactan Shrine is wel leuk om een keer rondgelopen te hebben, ook wel een leuke plek voor als je de gebruikelijke souvenirtjes wilt kopen. Uitstapjes zoals dit combineerden we met een namiddag / avond Shanghri-La of een middagje (Guisano) Mall.

Trip to Bohol

Het tweede weekend gingen we er weer met het hele gezin even op uit, deze keer namen we bij de haven in Cebu City de ferry naar Bohol. In Bohol stond een taxi al op ons te wachten en werden we naar Alona Beach, Panglao Island gereden. Deze keer hadden we onze accommodatie bij Isis Bungalows, wat mij overigens erg goed beviel. Mijn vader, Didoi en de kids zaten op de grote familie kamer, en Nicole, Denise en ik deelden een kamer. Alona Beach is eigenlijk beetje de vaste plek waar mijn vader graag heengaat om er even tussenuit te zijn. De hele boulevard bestaat uit een rij restaurants, café, winkels of duikscholen, vaak ook met accommodatie. Eenmaal daar was het natuurlijk zwemmen, zonnen, snorkelen, wandelen, schelpen zoeken en ontspannen. Ook is er ook Bohol van alles te doen en te bezoeken. We maken zelf altijd een lijstje met de dingen die we graag (weer) willen zien en plannen zo ons tourdagje. Via Tripadvisor krijgen we meestal wel voldoende inspiratie. Zo tourden we langs Blood Compact Monument en Baclayon Church, deden we een Floating Restaurant River Cruise, en brachten we een bezoek aan the Man-Made Forest, the Chocolate Hills en the Tarsier Conservation Area, eindigend bij de haven van Bohol in Tagbilaran City om de ferry weer terug te pakken naar Cebu.

Back in Cebu: White Sands, Café France, Shanghri-La & Boating

Terug in Cebu namen we het er weer van in White Sands, lunchen bij Café France (bij Marina Mall), dagje SM Mall en BBQ station, en sloten we onze vakantie wederom af met een dagje island hopping, dit keer naar Nalasuan Island en avondje Shanghri-La.

De notendop is een beetje een hele grote notendop geworden. Het was dan ook een enorm gevulde vakantie. Nicole en ik weten dat Denise dit natuurlijk niet elk jaar gaat doen, dus we wilden er het meeste uit halen, en ik denk dat dat gelukt is! We hebben bovendien ook enorm veel gedaan wat we nog niet gedaan hadden.

2015 Cebu in April

Two trips in 2015

In 2015 ben ik zowaar twee keer naar de Filipijnen gevlogen, in April en in de zomer. In April was ik bezig met het schrijven van mijn Master thesis voor mijn tweede Master Arts, Culture and Society. Ik had net al mijn interviews afgerond en was gestart met het transcriberen van alle interviews (wat een werk!). Nu was Tim voor 5 maanden in Thailand, van februari t/m juni. Hij had een tussenjaar genomen (tussen zijn Master opleidingen in) en had besloten dit nuttig te besteden door voor een tijd weer naar Thailand te gaan en daar aan zijn Thai te werken. Tim is namelijk half-Thais. Eerder in 2010 was hij een maand naar de Thaise taalschool geweest (toen wij samen 3,5 maand reisden door Thailand) en nu wilde hij het weer oppakken. Hij woonde dus voor 5 maanden in Bangkok. Om die 5 maanden te breken besloten we elkaar in de Filipijnen halverwege, in April, te ontmoeten. Wel hadden we duidelijk afgesproken dat ik ook aan mijn master thesis moest kunnen werken. En dat was prima, dan kon hij ook gewoon nog aan zijn Thai blijven werken.

What did we do, besides the highlights below?

Natuurlijk vulden we onze vakantie daar ook met genoeg leuke activiteiten: lunchen bij Café France, uit eten bij pizzeria Guiseppe, drankjes bij White Sands, dagjes Ayala of SM Mall, tripje Bohol (had Tim nog niet gedaan), relaxen en aan de Master thesis werken bij White Sands, Cebu HappyWorld Museum, tour door Metamorfose, vissen bij Co Jordan, island-hopping naar Pandanon en de Marine Sanctuary, lokale sportschool opzoeken voor Tim en weekendje Oslob.

Highlight 1: Trip to Bohol

Day 1

Op Bohol verbleven we weer in Hayahay op Alona Beach, Pangloa Island. Alleen Kenjie was nu mee van de kids. De eerste dag hebben we natuurlijk van het strand, de zee en het zonnige weer genoten en de omgeving verkend door lekker rond te wandelen, al kletsend en foto’s makend.

Day 2

De tweede dag zijn we vroeg opgestaan voor een tripje Dolphin watching. Helaas voelde dit eerder als Dolphin chasing, mooie beesten om te zien, maar het was een super lawaaiige bangka en het was dus dolfijnen opzoeken en erachteraan met het luid ronkende bootje. We hadden een paar vinnen en sprongen gezien en toen vonden we het wel genoeg, want dat lawaai van de motor hielp niet mee. We gingen daarna door naar Balicasag Island, waar redelijk wat schildpadden te vinden zijn. Bewapend met snorkel en duikbril konden we zelf rustig rondzwemmen, de schildpadden opzoeken en met ze mee zwemmen. Na Balicasag Island voeren we naar Isla de Francesco, ook wel bekend als Virgin Island. Een klein wit eiland met een kleine groene tuin, versierd met wat standbeelden, wel schattig. De rest van de dag brachten we door op Alona Beach, drankje, hapje, zonnen, kletsen, zwemmen en wandelen – de dag is zo gevuld.

Day 3

De volgende dag gingen we weer een dagje touren over Bohol, met de nodige voorbereiding, i.e. lijstje maken en stemmen, de avond van tevoren hadden we een hele planning. Allereerst gingen we naar Bohol Bee Farm – natuurlijk weer een ijsje genomen na de rondleiding -, daarna naar een Butterfly Sanctuary (mesa lika), een zoo – wat een beetje zielig was – , weer lunchen met een river cruise en toen was het tijd om naar de haven door te gaan en de boot terug naar Cebu te nemen.

Highlight 2: Trip to Oslob

In Oslob verbleven we weer bij het Lighthouse Resort. Het is een aardige rit vanaf Cebu, dus de resterende uren van de dag van aankomst hebben we rustig genoten van de zee, het zwembad, de zon, de gezelligheid en de rust. In de baai en net erbuiten kan je heerlijk snorkelen, en op dat moment hadden we gezelschap van kleine vriendelijke kwallen. En eind van de dag bezochten we ook weer de lokale markt. Stapels fruit, groenten, kruiden en natuurlijk: gedroogde vis.

Whale Sharks

De volgende dag stonden we weer vroeg op om naar de walvishaaien te gaan. Tim vond de foto’s van de vorige keer zo indrukwekkend dat hij ze ook wilde zien. Het blijven inderdaad zulke mooie beesten. Daarna was het even twijfelen of we weer naar Kawasan Falls wilden, na even zoeken vonden we Aquinid Falls, waar je volgens de beschrijving dus de watervallen kon beklimmen. Dit was mogelijk doordat het water geen algen bevatten volgens mij, dus de rotsen niet glad werden.

Aquinid Falls

Aquinid Falls was een enorm leuk uitstapje. Mijn vader en Didoi besloten niet mee te gaan, dus gingen we met alle kids op klim avontuur. We hadden een hele aardige gids bij ons, Sylvester heette hij volgens mij. Het was een hele klim, maar overal was er voldoende hulp bij de lastigere stukken. Waar nodig waren er stukken uit de rots gehakt waar je dan je voeten of handen in kon zetten. Het is een klim omhoog, en vervolgens ga je via dezelfde weg weer terug.

Oslob Heritage Park

Na Aquinid Falls, bezochten we nog Oslob Heritage Park. In alle jaren dat we al naar Oslob zijn geweest, hadden we deze mooie plek nog nooit ontdekt. Ergens aan de overkant van de lokale markt ongeveer moet je een weggetje in. Als je deze uitrijdt, kom je vanzelf bij Heritage Park. Hier staat een grote kerk, een soort enorme ruïne en wat andere overblijfselen (van koraalsteen) en kan je door het park (gras, wat mooie bomen en struiken) langs de kust wandelen.

Na vroeg opstaan maar wel rustig wakker worden met een kopje koffie tijdens zonsopgang de volgende ochtend, vertrokken we weer naar Cebu. En dat was ook al bijna het einde van onze trip en onze tijd samen. Eerst vertrok Tim weer naar Bangkok, daarna mocht ik afscheid nemen van iedereen daar. Gelukkig stond er in de zomer alweer een volgende trip naar onze Holiday Home gepland.

2015 Cebu in Summer

Second trip

In de zomer van 2015 zijn mijn zusje en ik weer samen naar de Filipijnen gegaan. We hebben ons weer heerlijk vermaakt, minder ondernomen dan het jaar ervoor toen Denise meeging, maar alsnog heerlijke weken met het gezin gehad, nieuwe mensen ontmoet, leuke uitstapjes gemaakt en ons goed ontspannen.

Holiday friends

Dit jaar kwamen de dochters van Rob Diks (eigenaar Swiss Sense en voormalig eigenaar Beter Bed als ik het goed begreep) toevallig ook over naar de Filipijnen op het moment dat wij een bezoek brachten aan onze vader. Daisy was er al, en hadden we meteen een enorme klik mee – al borrelend bij White Sands. Later hebben we ook Nadine ontmoet.

Anniversary Party in the backyard

De avond erna was er een groot feest bij ons in de achtertuin. Familie van de huurbaas hadden het gehuurd, en wij mochten ook even langskomen en mee eten als we wilden. Het was heel leuk om zo’n Filipijns ‘zoveel-jaar-getrouwd’ feest te zien. Iedereen was in zijn mooiste kleren gekomen, tafels waren chique opgedekt, met grootse bloemstukken, en er kwam op gegeven moment ook een danseres die danste met slingerende vuurballen.

Shangrhi-La Drinks

Zoals elke vrijdag eindigde de week met borrelen bij Shanghri-La. Je zou het niet zeggen, maar er woont een hele club Belgen en Hollanders in de regio. En elke vrijdag zijn er wel een aantal van hen tijdens happy hour te vinden bij Shanghri-La. De vrijdag hadden Nicole en ik ontspannen bij White Sands (heel herkenbaar aan de blauwe ligbedden: made by Metamorfose Inc. yes yes). Op zo’n dag ben je wel echt de hele dag omgeven door luxe.

Weekend: Time for a little Family trip!

En ons eerste weekend was weer aangebroken: tijd voor een trip! Want zoals gebruikelijk planden we de weekenden de grotere uitstapjes, en konden Nicole en ik onszelf vermaken doordeweeks. Onze vader moest namelijk gewoon nog naar de zaak. Wel zorgde hij ervoor dat we of ergens heen gebracht konden worden, of dat hij dat deed, of dat hij dan wel op zo’n werkdag met ons kon lunchen, of iets vroeger van kantoor terug was.

Destination: Bohol

Het was besloten: het werd weer Bohol. Dus vertrokken we met z’n vieren naar Bohol. We verbleven weer bij Hayahay op Alona Beach. We hebben weer van het strand genoten en diverse uitstapjes gemaakt.

Eco Resort Bohol

Zo bezochten we deze keer voor het eerst een klant van onze vader die zijn eigen Eco Resort had. Wat een enorm mooie plek! Hij had diverse hutjes waar gasten in zouden kunnen verblijven, een restaurant aan de kust, mooi aangelegde tuin, inclusief beekje, paarden en een animal shelter voor dieren die het slecht hadden en die ze een beter leven wilden geven, van vogels tot apen tot katten.

Back in Cebu

Terug in Cebu brachten Nicole en ik onze week door met ontspannen bij Costabella Resort, dagjes Mall, bezoek aan kantoor of gewoon lekker thuis rommelen. Het weekend gingen we met het hele gezin in de buurt wat dingen doen, zo gingen we weer vissen, van de zipline en Cebu City in naar de Crown Regency Tower voor het uitzicht.

Trip to Oslob

Ook gingen we weer naar Oslob, en verbleven we weer met het hele gezin bij Lighthouse Resort.

Last days in Cebu

Nadat we weer terug in Cebu waren, was onze vakantie alweer bijna om. We borrelden nog een laatste avond op het dakterras van White Sands voor we de volgende dag weer moesten vertrekken naar Nederland.

 2016 Cebu

Short trip: 13 days

In de zomer van 2016 besloten Tim en ik last-minute toch weer naar de Filipijnen te gaan. Ondanks dat we al redelijk wat dingen in de planning hadden staan voor de zomer, hebben we twee kleine weekjes kunnen vinden tussen Tim zijn trip naar Keulen en een bruiloft. Twee weekjes is natuurlijk niet enorm lang, maar we hebben wel enorm genoten. Misschien JUIST omdat we wisten dat we niet enorm lang hadden, hebben we er het meeste van proberen te maken.

Zo hebben we gedoken, zijn we naar Bohol geweest en hebben we drie dagen super deluxe in Plantation Bay Resort doorgebracht – niet slecht voor slechts 13 dagen, inclusief vliegen, nietwaar?

Cebu: Mall & Diving

Mall visit

De eerste dag na bijna twee dagen vliegen is altijd even bijkomen, maar we wilden er toch al meteen even op uit. Dus hebben we allereerst een bezoek gebracht aan de super mall SM Seaside Mall.

Diving

De twee volgende dagen stonden in het teken van duiken. Zowel donderdag als vrijdag hebben we twee duiken gemaakt. Bekenden van een goede vriend van mijn vader hadden hun eigen duikschool. Zo kwamen we terecht bij Mactan Scuba Dive Center, o.l.v. Jens Hoffman. Clive nam ons donderdag en Matthew nam ons vrijdag mee duiken in de buurt. Donderdag doken we dichtbij Plantation Bay en vrijdag dichtbij Nalasuan Island. We hadden mooie vriendenprijsjes gekregen voor beide dagen duiken: per persoon 2.200 php voor donderdag en 2.500 php voor vrijdag. Donderdag doken we met een jong Japans stel en vrijdag met Britse (half Koreaans, half Brits) novelist Timothy Mo die al 26 jaar in de Filipijnen woonde. Erg sympathieke en intelligente man.

Last time 2 years ago

Het was wel spannend om weer te duiken na twee jaar geleden ons duikbrevet te hebben gehaald en zonder weer even te oefenen. Het was meteen vanaf de boot achterover in volle gear het water in. Maar het kwam allemaal goed. Na even wennen om alleen via de mond te ademen was ik weer als een vis in het water. Alles kwam weer snel bij me terug van twee jaar geleden. Wat een enorm geweldig gevoel van vrijheid, en je bent voor even in een geheel andere wereld. Sowieso heb ik varen, zwemmen en snorkelen altijd al geweldig fijn gevonden. In het water, en vooral in de zee, ben ik geheel in mijn element.

Trip to Bohol

Na overleg met mijn vader besloten we in ons enige weekend met iedereen naar Bohol te gaan. Mijn vader en ik hebben altijd de voorkeur voor plekken op het bovendek: dan krijg je tenminste wat mee van de tocht. We gingen drie dagen naar Bohol, en planden de eerste twee dagen rustig op Alona Beach te blijven ontspannen en de laatste dag weer te touren over Bohol.

We besloten deze keer ABSOLUUT geen river cruise te gaan doen. Het is leuk een keer gedaan te hebben, maar het eten viel eigenlijk altijd tegen (de ene river cruise (met het dansen en een soort tribe ville) was wel leuker / beter qua eten dan de ander) EN de toeristische dingen heb je ook wel op gegeven moment gezien.

Mijn vader had ’s ochtends bij Hayahay voor ons twee baguettes meegenomen voor lunch. Rond 10.30 werden we na uitchecken opgepikt bij Tiptop hotel (prima overnachting, niet direct aan het strand, maar via the Black Gate ben je er vrij snel) en begon onze Bohol tour. Eerst reden we naar Chocolate Hills, dat is altijd een flinke rit vanaf Alona Beach, daar hebben we ook meteen na de klim onze lunch genutigd, daarna brachten we een bezoek aan een zipline & cable car over een rivier / waterval en ten slotte kregen we bij een animal zoo nog een slang (of twee) om ons nek en werden we besprongen door een nieuwsgierig aapje. Aapje was heel tam, wel een beetje zielig doordat het aan een (lange) ketting zat, maar zag er verder wel goed en tevree uit. De slangen waren erg cool. Normaal heb ik er niet zo heel snel vertrouwen in, maar deze slangen waren het duidelijk enorm gewend.


Back at Cebu: Plantation Bay Resort

Wat een fantastische dagen hebben we hier gehad. Het was alles wat we ervan verwacht hadden. We werden met een kleine golfkar naar onze kamer gebracht in Tahin House, kamer TA06. We hadden echt een enorm balkon, zowel aan de zijkant als de achterkant, wat wij echt heel erg konden waarderen. Enorme zwembaden, palmen, genoeg activiteiten en ook vrij rustig. De rust was heerlijk. We hadden één dag (van de drie) dat er even televisie opnames waren in het resort, en daardoor was het meteen een stuk drukker bij het centrale zwembad (including het gebruikelijke gestaar), maar dat was gelukkig maar voor enkele uren en we zijn na even een korte poging wagen toch maar verhuisd naar een rustiger zwembad (bij Savannah restaurant) – heerlijk rondgezwommen, samen in de bubbels gezeten en in de zon opgedroogd.

Little intermezzo

Wel hebben we ons verblijf in Plantation Bay even onderbroken om even heen en weer naar de school van de kinderen te gaan. De kinderen gingen toen allemaal naar Pacific Regent College, Jasmin zat toen in haar laatste jaar en Iona en Kenjie samen in grade 6 toen geloof ik? De kinderen hadden die dag een optreden op school. We hadden helaas doordat we pas om 11 uur opgehaald konden worden net op een paar minuten na Iona haar optreden gemist. Wel waren we op tijd voor Jas haar dansoptreden. Ik was echt enorm trots op Jasmin. Jasmin heeft met haar dansgroep een opvoering van een traditionele dans gedaan, waarvan zij zelf de choreografie had gemaakt met haar zelf ook als leading dancer, niet zonder reden. Jasmin was echt zo enorm mooi, zo enorm sierlijk en sterk in expressie. En ze heeft een hele interessante choreografie neergezet.

Quotes from my travel notebook

Nu voor het eerst sinds dat ik begon aan deze blog over de Filipijnen heb ik één van mijn reisdagboeken erbij gehaald. Tijdens al mijn reizen pak ik mijn oude gewoonte tijdelijk weer even op en houd ik alles bij wat ik doen of we doen en mijn ervaringen. Ik had eigenlijk verwacht dat ik al eerder één van mijn boekjes nodig zou hebben. Maar ik merk alweer dat ik al snel (na het zien van de foto’s) genoeg te vertellen heb over wat we allemaal gedaan hebben. Anders gaat het ook een VEEL te lang verhaal [als ik mijn boekjes met meer details erbij zou pakken]. Misschien schrijf ik nog wel een keer meer gedetailleerde blogs over mijn vakanties naar de Filipijnen. Voor nu lijkt mij dit overzicht met alle activiteiten en hier en daar een verdieping wel voldoende.

Quote about Plantation Bay Resort

Wel wil ik even een beschrijving van Plantation Bay Resort uit één van mijn reisdagboeken quoten:

Onze eerste ochtend wakker worden in Plantation Bay Resort… wow, heel lekker geslapen! (..) Het is hier echt ongelooflijk mooi, enorm veel zwembaden, [een] heel groot zoutwater [zwembad] en een aantal zoetwater [zwembaden]. Verder viel ons tot dusver [in de Filipijnen] de service en vriendelijk een beetje tegen maar hier is het echt top!

 

Onze kamer is ook mooi, twee balkons, waarvan één echt enorm, ruime kamer, kingsize bed, koelkast, waterkoker en badkamer met douchecabine, ligbad, wc en wastafel van koraalsteen en een marmer achtige steensoort. Verder is het buiten ook echt allemaal enorm netjes, overal ook wifi, heel fijn. (..)

 

Hier is overigens echt enorm veel te doen: schieten, boogschieten, muurklimmen, paardrijden (maar niet gezien), gym, suppen, kanoën, duiken, spa en noem het maar op. Voor veel [activiteiten] moet je extra betalen, maar veel is ook gratis volgens mij. Tim wil vandaag in ieder geval even naar de gym en de shooting range. (..) Suppen leek ons ook heel leuk om te doen op het zoutwater gedeelte. Even kijken of ik nu meer yogasup kan haha!

Final dinner at Pizzeria Guiseppe

Na onze luxe daagjes ontspannen bij Plantation Bay Resort zat onze vakantie er echt op. We sloten onze tijd in de Filipijnen af met een diner bij pizzeria Guiseppe met het hele gezin. Heerlijke pizza’s daar.

De vakantie was niet enorm lang, maar wel fantastisch fijn. Ik ben blij dat we alsnog geweest zijn. Ik heb mijn vader weer kunnen zien, en tijd met hem en het gezin kunnen doorbrengen en Tim en ik hebben hele leuke dingen kunnen ondernemen.

Favorite to-do’s

Hieronder een aantal van mijn favorieten: favoriete eetplekjes en uitstapjes van over de jaren heen. Ze staan overigens niet per se op een volgorde.

 

Favorite activities & to visit

1. Aquinid Falls, Cebu

2. Plantation Bay Resort, Cebu

3. Bohol Bee Farm, Bohol

4. Duiken, MoalBoal / Maribago Beach, Cebu

5. Islandhopping (bv. Pandanon island, of Honda Bay tour)

 

Favorite spots to visit for food or drinks

1. Pizzeria Guiseppe, Mactan island, Cebu

2. Café France, Marina Mall, Cebu

3. BBQ Station, Mactan island, Cebu

4. Shanghri-La (buiten terras aan het strand)

5. White Sands (roof-terrace)

 

On a final note

Dit was Filipijnen over de jaren heen in vogelvlucht, met hier en daar wat verdiepingen en uitwijdingen. Er is over alles nog véél meer te vertellen. Dus daar zal je misschien nog wel wat blogs over zien verschijnen!

Laat hieronder vooral even weten wat je vooral interessant zou vinden om meer over te weten! Als je ook andere vragen hebt of nog andere tips zou willen hebben over (regio) Cebu, zal ik mijn best doen te helpen!

 

Love Michelle

Let’s collab!

Based in the Netherlands

Leiden, South Holland, area

Writing, Dance, Photography and/or Film Projects

Non-profit website

I do not engage in affiliate marketing, I just share my content for the sake of sharing & fun, and connecting to other like-minded people who would like to perhaps team up.